Nejlepší jedenáctka La Ligy 2014/2015

 avatar 2015. 05. 28. 21:28    
Čas čtení: 3 minuta

28.5. 2015 – Jedna z nejkvalitnějších fotbalových soutěží světa má za sebou další vynikající ročník. Pyrenejský poloostrov tentokrát ovládla Barcelona. Real Madrid se posunul ze třetího na druhé místo a obhájce mistrovského titulu, Atlético Madrid, se spokojil se třetí příčkou. Ale nebylo to jen o třech velikánech. Kvalita nás provázela celý rok. Pojďme vybrat ta nejlepší jména uplynulé sezóny.

Brankář: Iker Casillas i Claudio Bravo ve svých týmech i tentokrát podávali spolehlivé výkony a mají neoddiskutovatelný podíl na umístění Realu i Barcelony. Ovšem asi největší pozornost na sebe poutal gólman Valencie, Diego Alves. Penaltový specialista měl nebývale konzistentní formu a vypadá to, že brankářsky může dozrát mezi světovou elitu. Valencia mu výrazně vděčí za čtvrté místo, zajišťující boj o Ligu mistrů. Eventuálním náhradníkem 29letého Brazilce by mohl být mladík z Atlética Jan Oblak. Do brány ho sice dostalo až zranění původní jedničky Miguela Moyi, ale s náročným úkolem naskočit do rozjeté sezóny se popasoval skvěle.

Střed obrany: Ve stoperské dvojce si určitě zaslouží být Nicolás Otamendi. Argentinskému tvrďákovi pranic nevadí, že patří mezi nejmenší obránce v La Lize. Perfektní výskok, odhad a pohyb po hřišti ho předurčují k vyhrávání soubojů ve vzduchu i na zemi. Dominantní projev na hřišti z něj dělá jednoho z nejkvalitnějších stoperů na světě, čehož si mimo jiné všímá i Manchester United. Parťáka by Otamendimu letos měl dělat Sergio Ramos. Real sice nedosáhnul na vysněný titul, ale španělský reprezentant rozhodně nezklamal a v sezóně patřil mezi nejlepší hráče svého týmu. Stejně jako o krapet méně výrazný Diego Godín z Atlética nebo Gabriel Paulista z Villarrealu, který se v zimě přesunul do Arsenalu. Ani Shkodran Mustafi si nevedl špatně.

Kraje obrany: Valencii se sezóna opravdu povedla a to přineslo spoustu spekulací. Talentovaný levý bek José Luis Gayá už měl údajně několikrát nakročeno do většího klubu, ovšem ke konci sezóny přeci jen podepsal nový pětiletý kontrakt a na Mestalle si mohou mnout ruce. Na svém postu totiž v uplynulé sezóně neměl konkurenci. Na pravém kraji obrany tentokrát nikdo výrazněji nezazářil. Proto si obhajobu může vychutnat Juanfran z Atlética Madrid. Titul byl sice daleko, stejně jako finále Ligy mistrů, ale standard si rychlonožka ze stadionu Vicenteho Calderóna udržel. Podobně je na tom Dani Carvajal z Realu.

Střed zálohy: Když Andrése Iniestu netrápí zranění, dokáže na hřišti předvádět neskutečné věci. Je to muž, který v podstatě nemá slabý zápas a spolu s končícím Xavim nebo Rafinhou to v tomto ročníku La Ligy znovu fungovalo na výbornou. Vedle něj by to určitě slušelo Tiagovi z Atlética. Dlouhá léta se diskutovalo o tom, zdali náhodou není portugalský záložník přeceňovaný, teď už je ve všem jasno. Ztělesněná spolehlivost s komplexními vlastnostmi porazila výborného Jamese Rodrígueze, jemuž nedělala adaptace na španělský fotbal větší potíže.

Ofenzivní trio: Na křídlech je tentokrát jasno. Cristiano Ronaldo a Lionel Messi si spolu ve společném týmu asi nikdy nezahrají, každopádně samostatně jim to funguje výtečně. Dohromady v La Lize nasázeli 91 gólu (48 a 43). Na další podobné fotbalisty se bude čekat asi spoustu let. Kvalitativně se jim snažili vcelku úspěšně přiblížit Antoine Griezmann (Atlético), Neymar nebo Luis Suárez (Barcelona). Post ofenzivního záložník byl měl patřit Vicentemu Iborrovi. Bývalý hráč Levante pod Unaiem Emerym v Seville neskutečně rozkvetl. Mladý trenér fyzicky statného hráče posunul v záloze směrem dopředu a to se ukázalo být geniálním tahem. Iborra za sebou má nejlepší sezónu ve své kariéře. To samé by se dalo říci o Albertu Buenovi z Raya, resp. Porta.

Útočník: Na světovém šampionátu v Brazílii si sice Carlos Bacca příliš nezahrál. Ale kdyby trenér Kolumbie tušil, jaký střelecký potenciál v něm dřímá, možná by mu dal prostoru více. S 20 góly skončil útočník Sevilly na pátém místě mezi střelci, stejně jako jeho mužstvo v ligové soutěži. Dravost, obětavost a touha, se kterou Bacca v této sezóně hrál by měla být navždy otištěna do pomyslných fotbalových učebnic a proto je v tomto výběru číslem jedna. Skvělými výkony se na postu útočníka prezentovali také Luciano Vietto z Villarrealu, Sergio Garciá z Espanyolu nebo Aritz Adúriz z Athleticu.