Francie hlásí poločas

 avatar 2017. 12. 22. 11:51    
Čas čtení: 3 minuta

22. 12. 2017 – Francouzská fotbalová liga je nyní ve své polovině. Ve středu bylo dohráno 19. kolo, první kolo druhé poloviny soutěže se bude hrát druhý lednový víkend. Co nám zatím jednotlivé celky předvedly?

Skvělá práce

Sem musíme řadit na prvním místě PSG. Ať je máte rádi nebo ne. Pařížané i přes jednu ligovou porážku prokazují roli jasného favorita. V tabulce mají 9 bodů náskoku a směřují rázně k titulu, který jim v poslední sezóně vyrvalo Monako. Oproti začátku minulé sezóny navíc PSG baví, (nejen) na trio Cavani, Mbappé, Neymar (poslední jmenovaný pokud se mu zrovna chce) je radost se dívat.

Rozhodně Nantes! Kanárci přišli o svého spasitele, kouče Sérgia Conceiçãa, který před sezónou odešel do FC Porto (a vede se mu tam zase báječně). Jeho náhrada má skvělé jméno – Claudio Ranieri. A kromě úžasného jména přišlo s trenérem mistrovského Leicesteru z předminulé sezóny i pokračování senzačního jara Nantes pod portugalským trenérem. Nantes jsou na krásné páté pozici s 33 body.

Řadím sem i trio Monako, Lyon, Marseille, týmy na druhém až čtvrtém místě tabulky. Byť je to zrovna u Monaka trochu na hraně. Bíločervení srdnatě bojují se ztrátami z minulé sezóny a také nechutí těch, kteří si přáli přestup, ale neodešli (zdravím pány Lemara a Fabinha). V lize se zuby nehty drží na čelních pozicích (proto do této kategorie patří), letní ztráty se ale podepsaly na výbuchu v Lize mistrů. Tam knížata ani jednou nevyhrála a na jaře budou bez pohárů (což ale pro ligu může být výhoda).

Lyon si v létě nechal pustit žilou (nashledanou, mistře Lacazette), ale skvěle nakoupil (mj. Mariano) a jeho úderné trio MFD (Mariano, Fekir, Depay) v produktivitě zdatně sekunduje pařížskému triu MCN (zejména Fekir je letos parádní).

Olympique Marseille pokračuje ve vzestupu a zajímavých nákupech. A přidává k tomu výborné výkony a lepšící se výsledky. Úžasně se letos povedl příchod Luize Gustava. Brazilský fotbalista s bundesligovou zkušeností je snad i nejlepší záložník celé ligy. Skvělou formu navíc chytil Thauvin.

Příjemné překvapení

Montpellier, Dijon, Štrasburk, Amiens. Ne že by se na Montpellier hezky koukalo, ale 13 inkasovaných gólů = nejlepší obrana v soutěži, zaslouží respekt. Nový kouč der Zakarian naučil La Paillade bránit a odměnou je parádní sedmé místo v tabulce. Zvlášť bych chtěl ocenit Štrasburk a Dijon. Oba dva týmy hrají na poměry francouzské ligy velmi aktivně a ofenzivně. Na jejich hru se nejen hezky dívá, ale navíc nosí výsledky. Štrasburk, který letos hraje L1 prvně od roku 2008, je jedenáctý, Dijon, který udivuje zejména skvělou hrou a výbornými výsledky v domácím prostředí, je ještě o pozici výše. Průběžnou pochvalu zaslouží i další nováček z Amiens. Třináctá pozice zní dobře, leč od sestupu jsou to jen 3 body. Ale i tým ze severu Francie zaujal dobře organizovanou, přitom poměrně odvážnou hrou, která by na setrvání v L1 (snad) mohla stačit…

Žádné nadšení

Vesměs (vyjma Angers) si hrají své, ale nic extra to nepřináší: Guingamp, Rennes, Caen, Angers, Troyes. Až na Rennes nuda a šeď. Bretaňský tým však poutá pozornost. Zaujal vyhozením renomovaného trenéra Christiana Gourcuffa. Ten se tak stal prvním trenérem historie Ligue 1, který byl odejit poté, co s týmem vyhrál 3 zápasy v řadě. Vaz mu tedy nesrazily výsledky, ale spor s novým prezidentem klubu, Olivierem Letangem. Dobrou zprávou však je skutečnost, že i přes změnu trenéra se v týmu nadále daří českému gólmanu Tomáši Koubkovi, který si střelhbitě vybojoval pozici jedničky a podává zatím spolehlivé výkony.

Zklamání

Bordeaux, Saint-Etienne, Toulouse, Lille, Méty. Ještě na začátku prosince byly Méty naprosto k smíchu. Nešlo nic. Vyhodili Hinschbergera. Ale žádný progres. Proto měl tento celek ze severovýchodu Francie na kontě otřesnou bilanci 1-1-14. 7 bodů posledních tří zápasů výrazně vylepšilo dojem, přesto sedí Le Grenats na posledním místě tabulky.

Lille? Velké plány, velká jména, drahé nákupy, slovutný trenér. Výsledek? Průšvih. Tým se trápí, nemá herní tvář, oporám se nedaří a Marcelo Bielsa zase zazářil. Trenérem už není a Dogy jsou zatím za bezzubé pudly…

Toulouse. Po nadějné minulé sezóně to vypadalo na znovu klidnější rok. Ale spíše přichází návrat ke rokům 14-16. Týmu ublížil odchod Braithwaitea a tvořivého záložníka Treja. Navíc TFC dostává přes kvalitního gólmana i oba stopery dost branek.

Bordeaux a Saint-Etienne. Nabízí se říct otřepané: „stejné chyby, stejné známky“. Oba celky nadějně začaly a patřily ještě ve druhé polovině září do první čtyřky pořadí Ligue 1. Teď? Girondins na 15. místě, Štěpáni na 16. Oba jen bod od baráže, dva body od sestupu. Beznaděj a zmar. Za vše asi vypovídá, že oba celky mají v posledních dvou měsících součtem bilanci 1-4-15. U Les Verts se už trenéři protočili, u Bordeaux se zatím Gourvennec drží. Ale zda se „dožije“ jara je s otazníkem…

Komu zimní pauza prospěje nejvíce? Překvapí někdo na jaře…?