Perličky kvalifikačního týdne

 avatar 2015. 04. 02. 13:44    
Čas čtení: 2 minuta

30.3.2015 – Čas bleskově letí a boj o šampionát ve Francii se dostal do své poloviny. I poslední reprezentační pauza tradičně přinesla kvalitní fotbal, dramatické okamžiky a také několik zajímavých faktů, které stojí za pozornost.

1. Jen dva týmy zůstávají stoprocentní. Remíza Česka s Lotyšskem a prohra Izraele s Walesem znamená, že perfektní bilanci mají už jen Anglie a Slovensko. Fotbalisté Albionu totiž ve Wembley před necelými 84 tisíci diváků doslova sfoukli Litvu 4:0 a zatím jsou herně i výsledkově nejpřesvědčivějším týmem. Při svém očekávaném debutu se navíc prosadil mladý útočník z Tottenhamu, Harry Kane, a vypadá to, že ho v reprezentačním dresu budeme vídat častěji. Slovenští fotbalisté si pro změnu poradili s neškodným Lucemburskem 3:0 a po dalším domácím triumfu už pomalu mohou předobjednávat letenky do Francie.

2. Bale to možná dokáže. Hvězda Real Madrid a velšské reprezentace v podstatě zařídila výhru 3:0 v Izraeli. Na první gól Bale přihrál Ramseymu a další dva přidal sám. Samozřejmě nechyběla ani úspěšně proměněná standardní situace. Pokud bude podobným způsobem i nadále inspirovat své spoluhráče, je pravděpodobné, že na rozdíl od svého vzoru Ryana Giggse dokáže dotáhnout Wales na evropský šampionát. Ostrované momentálně vévodí skupině B společně s Belgií, která má shodně 11 bodů, ovšem lepší skóre.

3. Gibraltar oslavil historicky první gól. A útočník Lee Casciaro se tak navždy zapsal do fotbalové historie. Ve skotském Hampden Parku sice nikdo výhru fotbalového trpaslíka neočekával, ale zápas přeci jen byl na několik okamžiků zajímavý. Casciaro totiž v 19. minutě srovnal na 1:1. Nicméně první body do tabulky Gibraltaru nakonec nepřibyly. Skotsko naložilo soupeři ještě pět gólů a vše tak vlastně zůstalo při starém.

4. Zápas Skotů s Gibraltarem přinesl ještě jednu zajímavost. Vytáhlý útočník Sunderlandu, Steven Fletcher, zaznamenal hattrick. To by samo o sobě nebylo tak zvláštní, pokud by se nejednalo o první „trojitou trefu“ ve skotském národním týmu od roku 1969.

5. Irové to udělali znovu. Nejprve mistrům světa z Německa, tentokrát polským reprezentantům. V obou případech dokázali vyrovnat na 1:1 v nastaveném čase. V Gelsenkirchenu dotlačil míč do brány v 94. minutě zkušený obránce John O’Shea, doma proti Polsku v 91. minutě pro změnu střídající útočník Shane Long. A aby toho nebylo málo, podobná kulišárna se povedla i Nizozemcům. Ti se v Amsterdam Areně dlouho trápili s Turky, aby nakonec remízu v 92. minutě zachránil Klaas-Jan Huntelaar po tvrdé střele Wesleyho Sneijdera.