Cavaniho rekordní noc. Ve stínu Neymara…

 avatar 2018. 01. 20. 10:53    
Čas čtení: 2 minuta

20. 1. 2017 – Byl to ve středu v Paříži zvláštní večer. PSG doma přejel bezbranný Dijon 8-0 a Edinson Cavani vyrovnal svým 156. soutěžním gólem klubový zápis Zlatana Ibrahimoviče. A za stavu 7-0 mohl „Ibru“ dokonce překonat. Ale nepřekonal. Pařížané totiž za rozhodnutého stavu zahrávali penaltu. Ale ta se Cavaniho netýkala…

Středeční večer oživil vzpomínky na podzimní zápas proti Lyonu, kdy se Cavani s Neymarem dohadovali, kdo penaltu zahraje. Tentokrát se ale žádné rozbroje nekonaly. Poté, co byl Cavani v šestnáctce faulován, si Neymar suše vzal míč, po cestě k penaltovému puntíku bez mrknutí oka minul „el Matadora“, a jal se penaltu zahrát. Co naplat, že publikum v Parku princů vyvolávalo jméno Cavaniho a posléze na Neymara i bučelo. Ten si ale náladu zkazit nenechal. A vytvořil vlastní rekord. Penaltu proměnil a stal se prvním hráčem francouzské ligy, který měl v jediném zápase podíl na 6 brankách. 4 dal a na dalších dvou se podílel přihrávkou.

Znamená to, že je v týmu další tenze? Nebo se ukazuje, že se v PSG hraje už čistě podle Neymarových not? A že je Cavani na druhé koleji?

Ne tak docela.

Po penaltovém incidentu, který tehdy sledoval celý svět, se sice trenér PSG Unai Emery nejprve tvářil, že se přeci „hráči v takových situacích musí nějak dohodnout“, ale pak vydal směrem k zahrávání penalt jasné stanovisko, které hráčům interně sdělil. Hovoří se o tom, že nyní „má být na řadě“ Neymar do té doby, dokud bude proměňovat. Ale ať je to jak je to, viditelně je teď v rámci hierarchie dáno, že jsou penalty na Neymarovi. Ten se zřejmě zachoval přesně v duchu těchto pravidel. Penalty mám zahrávat já. Takže co, beru balón a jdu.

Souhlasím tedy s krajním bekem PSG Meunierem, podle kterého to bylo od diváků v Parku princů neuctivé a nevděčné, pokud bučeli na někoho, kdo měl v zápase 4+2. Neymar totiž penaltu Cavanimu neukradl. Byl na ní určen.

Jasně, většině z nás by asi hlavou problesklo, že tohle je přesně ta situace, kdy mohu fanouškům a celému světu ukázat, že jsem charakter a balón podat Cavanimu. Sám mám hattrick a navíc všem ukážu, že jsem ten, kdo umí nadřadit týmové zájmy nad ty své. A umím udělat gesto. Ale tohle je jiný svět. Svět, kde dominují vysoká ega a kde je stále potřeba stále budovat vlastní značku. A navíc tady to byla situace, kdy na to Neymar v rámci daných pravidel měl „právo“.

To mi totiž přijde jako nejdůležitější. Smečka drahých hvězd toho rázu, která se nyní v PSG potkala, musí být na koučování nesmírně obtížná. A Emery pochopil, že tomu on musí dát řád, jinak ho to celé velmi rychle semele a z PSG vykopne. Proto ještě více jeho než Neymara bych viděl jako vítěze celé eskapády právě španělského trenéra. Hraje se podle jeho pravidel, která jsou daná a čitelná. A PSG díky tomu jede.

A Cavani rekord překoná možná už v neděli…