Zvyšující se lesk Ligue 1: Neymarovi třikrát sláva

 avatar 2017. 09. 15. 10:28    
Čas čtení: 2 minuta

15. 9. 2017 – Nemusíte mít Nemyara rádi. Může Vám vadit to, jak se projevuje na trávníku. Kde i přes nesporný talent na něj má člověk občas vztek. Simulování, nahrané pády, divení se. A stejně tak mu nemusíte fandit kvůli tomu, že opustil Barcelonu a přestoupil do zlaťáky oplývajícího PSG. Ale jednu věc mu upřít nelze. Jako marketingový tahák je to úžasná věc.

Z toho důvodu si mnou ruce nejen v PSG, ale třeba i v Toulouse, Caen nebo Amiens. Protože zájem o francouzskou ligu se s příchodem brazilské hvězdy ohromně zvedá. Přesnější čísla budou k dispozici později, ale možná jste sami usedli k přenosu s PSG častěji než loni. Alespoň taková je moje zkušenost mezi fotbalovými známými. „Co je ten Neymar, PSG nevynechám,“ říká jeden z nich. Nebo „PSG nefandím, ale je to zážitek ho vidět hrát, vždy se na to těším,“ dodává další. A podobně to mám i já jako komentátor. Když máte svou práci rádi, těšíte se do ní vždy. Ale pokud víte, že bude Vaše „směna“ něčím vylepšená či ozvláštněná, těšíte se víc. Když budu kuchař a na večeři do restaurace, kde pracuju, přijde britská premiérka, určitě to pro mě bude významnější večer. Pokud budu pracovat v recepci hotelu a budu vědět, že se tam ubytují fotbalisté Manchesteru United, také to pro mě asi nebude tuctový večer (pokud tedy doma nenosím bleděmodré triko City a můj syn se nejmenuje Kun). U komentátora je to podobné. Vidíte-li své jméno u nominace na zápas PSG a víte, že bude hrát Neymar, víte, že se zřejmě máte na co těšit a že to nuda asi nebude.

Jedna věc je ale pocit, druhá obchod. A francouzská liga na tom tratit určitě nebude. Už teď má podepsaný historický nejvyšší kontrakt při prodeji televizních práv. Výnos ve výši necelých 750 miliónů eur ročně (součet L1 a L2) mezi lety 2016-2020 je sice pořád méně než u čtyř největších evropských lig (Anglie, Německo, Itálie, Španělsko), ale rozdíl mezi Francií a ostatními už zdaleka není tak propastný jako dříve (třeba La Liga 883 miliónů eur ročně, Serie A 945 miliónů eur). Na úroveň Premier League (více než 2,5 miliardy eur ročně do roku 2019) se Francouzi nemají šanci dostat. Ale ten cíl, který si vytkl prezident francouzské fotbalové ligy (LFP) Frédéric Thiriez, tedy dostat se objemem smlouvy mezi tři největší soutěže v Evropě, není vůbec utopický. Aktuální odhady říkají, že Nemyarův potenciál může další kontrakt ligy vyhnat až někam na úroveň 1,5 miliardy eur za rok. Což by bylo i více, než nyní bere bundesliga (1,16 miliardy eur za rok).

Nám ale bude stačit, když budou Francouzi (a nejen oni) bavit, což…?