České novinky v KHL

 avatar 2015. 08. 01. 13:59    
Čas čtení: 2 minuta

31.7. 2015 – Sezóna s pořadovým číslem 8 se blíží mílovými kroky a je tedy na čase, mrknout se na ty nejzajímavější pohyby na hráčském trhu. A co víc, na pohyby hráčů s českým pasem. Není toho moc, nejsou nikterak hvězdné, ale rozhodně stojí za pozornost. Začněme ovšem rekapitulací toho, co zůstalo neměnné.

Mezi nejvýraznější hvězdy české hokejové líhně v KHL patří bezesporu reprezentanti Salák, Červenka a Novotný. Saša sice jen těžko polykal hořkost vyhazovu ze zlatého hokejového resortu, topícího se v ropných pěnezích a nehynoucí slávě, petrohrdského SKA, nicméně zdravá na….nost vyšponovala výkonnost jihočeského golmana na maximum a v Sibiru se zařadil mezi nejlepší hráče celého minulého playoff. Stejně obratně jako zmíněnou hořkost z vyhazovu polykal i nesmírné porce letní přípravy, kterou se pokusí na dálné Sibiři zúžitkovat v cestě za úspěchem.

Ve svém působišti, s blednoucími vzpomínkami na finálové tažení pražského Lva, zůstává i Jiří Novotný. Lokomotiv sice neměl tak impozantní sezónu jako před rokem, kdy si zahrál finále konference, ale zkušený reprezentant si svou úlohu v týmu našel a u Moskvy si jeho služeb nemohou vynachválit. Nafasoval „A“čko a už se těší na další porce nikdy nekončících soubojů u mantinelů. Po řadě spekulací i vyjádřené nespokojenosti s rolí v týmu od samotného hráče, zůstává věrný svému chlebodárci i Roman Červenka. Budeme ho tedy i nadále vídat v dresu Petrohradu. Naopak aktuálně zřejmě nejlepší český obránce, Ondřej Němec, tašku s výstrojí sbalil. V dresu CSKA Moskva musel polknout podobný nežádoucí medikament jako Saša Salák v Sibiru, tedy porážku ve finále konference, nicméně byl součástí velmi perspektivní mašinérie. Na druhou stranu starat se o rozmarného Radulova není žádný med, a tak když přišel povolávací rozkaz od Václava Sýkory, nového kouče Severstalu, Ondra vyrazil.

Stěhuje se také Miroslav Blaťák, ke kterému se v Omsku zrovna kamarádsky nezachovali a místo toho, aby nevyužitému bekovi otevřeli dveře, ještě se po něm povozili a neumožnili mu přestup před letním termínem. Nyní posílí českou stopu rovněž v Čerepovci. Mezi odchody mimo KHL zaznamenáváme především odlet Petra Vrány z řad finalisty Kazaně do švédského Brynas. Jako „náhrada“ ovšem z podobné destnace, z MODO, příchází do KHL tvrdit muziku Radek Smoleňák. Jeho novým zaměstnavatelem je Medveščak Záhřeb. Dalšími novými tvářemi jsou pak Tomáš Zohorna, který přestoupil z extraligových Pardubic do Amuru Chabarovsk, talentovaný Tomáš Kundrátek, který opustil zámořské Hershey Bears i s vidinou brzkého startu v NHL a zamířil do Rigy, Lukáš Radil posílil znovuzrozený Spartak Moskva a Tomáš Mertl z Hradce Králové nabral směr Záhřeb. Jestli KHL něco od samého začátků svědčí, tak je to česká hokejová kvalita. I v nové sezoně bude naše trikolóra silná a věřme, že i úspěšná.