La Liga na půl cesty. Obhájí Atlético?

 avatar 2014. 12. 28. 18:09    
Čas čtení: 2 minuta

28.12.2014 – Zatím to tak nevypadá. Suverénnímu týmu z minulé sezóny prozatím chybí dynamika a glanc, kterými se na jaře prezentoval na cestě za slávou. Ke konci roku 2014 vévodí tabulce španělské ligy vítěz Ligy mistrů, Real Madrid. Nejhezčí svátky tak pravděpodobně měl Carlo Ancelotti a to i přesto, že jeho tým odehrál o zápas méně než zbytek ligy.

Čtyři trofeje v jednom kalendářním roce. To je bilance, kterou se italský kouč královského klubu může pyšně chlubit. Průběžné první místo se tak zdá být logickým následkem. Real se na podzim prezentoval fotbalem, který dělal radost nejen počtem vstřelených gólů (55). Fandům se mimo formy Jamese Rodrígueze zamlouvala konzistentní výkonnost, sebevědomí a touha po vítězství, což jsou aspekty, které koneckonců pochválil nepřímo i Luis Enrique. Jeho Barcelonu druhá příčka s jednobodovou ztrátou na lídra soutěže zásadně mrzet nemusí. Ovšem výkonnost jeho týmu několikrát načala bouřlivé mediální diskuse. Katalánský klub by rád kouče s perspektivou, který by mohl tým vést dlouhodobě. Zároveň ovšem požaduje okamžité výsledky a případný triumf madridských soků by v závěru sezóny nemusel být tolerován. Trpělivost se zatím zdá být tou nejlepší cestou a jaro může být herně diametrálně odlišné. Zvláště pokud se definitivně adaptuje Luis Suárez a zavzpomíná na „předkousancovou“ formu v Liverpoolu i národním dresu.

Třetí Atlético zatím marně bojuje s vynikající formou Realu. Ten se sice podařilo porazit a vítězí se i jinde, jenže Diega Costu se zatím podařilo nahradit pouze částečně. Řekněme z 75%. A to nakonec stačit nemusí. Mario Mandžukić je prvotřídní forvard a jeho šest ligových tref Atléticu výrazně pomohlo, ovšem střelecká drzost a rychlostní atributy jeho předchůdce očividně chybí. Lékem nevýraznosti by se mohl stát ztracený syn Fernando Torres. Odchovanec Los Colchoneros už má plné zuby vysedávání na tribunách Stamford Bridge a podle všeho v blízké době zamíří přes AC Milán zpátky do klubu, který ho do fotbalového světa vyslal. Jestli dokáže nabrat potřebnou formu, zůstane ještě nějaký čas otázkou. Vsadit si můžeme na to, že Diego Simeone se okamžitě pokusí oškrábat pomyslnou rez a s ostrou zkouškou dlouho otálet nebude.

Poslední příčka pro Ligu mistrů patří Valencii. Podceňovaný portugalský trenér Nuno Santo zatím svým kritikům vytírá zrak. Z provizorní pozice se stala pozice stálá a netopýři po oplakaném osmém místě z minulé sezóny míří zpět do Evropy. V té by rád pro následující rok zůstal i Villarreal, který pod Marcelinem Garcíou Toralem předvádí nebývale atraktivní fotbal, který náležitě koresponduje s výsledky, a klub ze stadionu El Madrigal znovu získává ztracený respekt. Podobnými slovy by se dal popsat i návrat Celty Vigo, která se ovšem z průběžného osmého místa bude muset prokousat přes ambiciózní Málagu a Sevillu. Pokud bychom měli poukázat na zklamání podzimu, asi by většina z nás měla jasno. Real Sociedad před nedávnem okusil Ligu mistrů a v klubu se plánovaly velké věci. Bez Antoina Griezmanna je to ovšem prozatím bída s nouzí. Současná 14. příčka a dvoubodový náskok na sestupové bahno nemohly nechat Basky v klidu slavit Vánoce. Nepomohla dokonce ani odvážná volba sáhnout po zhrzeném, leč kvalitním kouči, Davidu Moyesovi. Smutno bylo i v Bilbau. Athletic šokoval mizerným vstupem do sezóny, ale jak to vypadá, situace v klubu se zklidnila a výsledky se přeci jen začínají dostavovat. Stejná cesta, doufejme, čeká i Real Sociedad. Eventuální druholigová štace by se totiž mohla protáhnout na několik dlouhých let. Do konce sezóny La Ligy ovšem zbývají doslova míle a nejen španělská liga je krásná v tom, že o všechno může dopadnout jinak, než kdokoliv předpokládal. Proto sledujte i nadále královskou fotbalovou soutěž na Sportu 1 a Sportu 2 HD.