Luis Enrique má na dosah ultimátní úspěch

 avatar 2015. 05. 22. 21:08    
Čas čtení: 2 minuta

22.5. 2015 – Býval kapitánem Barcelony, ale nastupoval i v dresu Realu Madrid. Je to talentovaný kouč, ale nemá dlouhodobé zkušenosti a s AS Řím se nekvalifikoval do Evropy. Má na to? Nebude to další Tata Martino? Podobné myšlenky létaly před rokem hlavami fanoušků katalánského velkoklubu při oznámení příchodu Luise Enriqueho. Dnes je Barcelona dva zápasy od zisku treblu.

Když před dvěma roky německý trenér Jupp Heynckes vyhrál s Bayernem Mnichov v Bundeslize, domácím poháru i Lize mistrů, prohlásil, že jako trenér už vlastně více získat nemůže a s touto myšlenkou se v 68 letech v klidu odebral do prozatímního fotbalového důchodu. Klubová úroveň toho opravdu více nenabízí a mužstvo bylo v sezóně 2012-2013 několika legendami, včetně Franze Beckenbauera, logicky označeno za nejlepší tým v historii klubu.

Luis Enrique má zlatou trenérskou metu na dosah už v 45 letech. A to i přesto, že před jeho příchodem panovaly o jeho angažování oprávněné obavy. Enrique ovšem dokázal to, s čím se jeho kolegové rvou někdy dva, někdy tři roky. Tým, který v předchozí sezóně nedosáhl na jedinou trofej a měl značně pošramocené sebevědomí, dokázal dát znovu dohromady. Zažitý způsob hry, o němž se hovořilo jako o vyčpělém, doplnil o moderní prvky a do kádru se mu bez sebemenších problému podařilo zabudovat i fotbalového rebela s ostrým skusem, Luise Suáreze.

Po triumfu v Primera División, který přišel ještě před závěrečným 38. kolem, čeká Barcelonu finále poháru Copa del Rey, ve kterém bude stát v cestě baskický Athletic. Utkání se ovšem nakonec bude hrát na stadionu Camp Nou a domácí prostředí bývá v podobných duelech masivní výhodou. Pokud Enriqueho tým poslední utkání poháru zvládne, pojede do Berlína k finále Ligy mistrů už jako držitel doublu a to je věc, která musí nahnat strach i takové ikoně mezi kluby, jakou je Juventus Turín.

Luis Enrique se velmi brzy ve své trenérské kariéře může dotknout fotbalového nebe. Ať už to dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Enrique svoji kariéru rozhodně neukončí, na lavičce svého milovaného klubu by měl zůstat a jediné, co by ho mohlo zvyklat, je nabídka od španělské reprezentace.