Jsou větším problémem Monaka letní odchody opor nebo setrvání těch, které neodešly?

 avatar 2017. 12. 01. 13:15    
Čas čtení: 2 minuta

1.12. 2017 – Že titulek nedává smysl? Musí být přece jasné, že Monako strádá poté, co v této sezóně už dres Monaka neoblékají borci jako Benjamin Mendy, Bernardo Silva, Tiemoué Bakayoko, Kylian Mbappé, a další. To je pravda. Ale ukazuje se, že Monako do jisté míry trpí i tím, že se některé hráče povedlo udržet.

Proč?

Frustrace na straně hráčů. Pocit, že někdo nedodržel slovo. A možná i závist. Tak by se stručně a svým způsobem i zjednodušeně dal tenhle problém popsat. Týká se to zejména krajního záložníka a francouzského reprezentanta Thomase Lemara, a veledůležitého defenzivního štítu týmu, Brazilce Fabinha.

Výkony, a ve velké míře i nasazení a přístup obou dvou hráčů, zůstávají hluboko za jejich možnostmi, a také za jejich představeními v minulé sezóně. Thomas Lemar, za kterého během letního přestupního období nabízely týmy Liverpoolu nebo Arsenalu až 100 miliónů €, patřil v minulé sezóně v celku, který získal ve francouzské lize titul a dokráčel současně až do semifinále Ligy mistrů, ke klíčovým ofenzivním tahounům. V Ligue 1 nasbíral 9 gólů a přidal 10 asistencí. Letos stihl jen jeden gól a tři přihrávky. A při hře jste měli často pocit, že ho to moc nebaví. Teď je navíc zraněn a ligu si zahrál naposledy v říjnu.

Ještě křiklavější je ale situace u Fabinha. Jeho výkony šly uprostřed zálohy rapidně dolů a v mých očích je to jeden z hlavních důvodů, proč letos Monako tolik neboduje a více inkasuje. Protože právě loňská práce Fabinha, který výborně četl hru, čistě odebíral balóny záložníkům soupeře a bleskurychle zakládal smrtící ofenzivní výpady, byla jedenou ze stěžejních součástí úspěchu knížecího celku v minulé sezóně. Letos ale Fabinho vypadá otráveně, nenamotivovaně a jeho hra ztratila lesk z minulé sezóny. A objektivně, určitě mu chybí i parťák Tiemoué Bakayoko, se kterým byli výborně sehraní a těžili z fyzické dominance na trávníku.

Nabízelo by se říci, že je Fabinho zhýčkanou hvězdou a že ho pálí dobré bydlo. Loni prodloužil kontrakt, dostal v něm skvělé podmínky, hraje za prestižní evropský celek s atraktivní adresou. Jenže ono to není tak jednoduché.

Fabinho totiž měl s Monakem ústní dohodu, že právě on bude v létě jedním ze zhruba tří klíčových hráčů týmu, u kterých bude knížecí klub souhlasit s jejich přestupem. Více hráčů klub vlastněný ruským podnikatelem Dmitrijem Rybolovlevem původně pustit nechtěl. Ale pak se upekly přestupy Bakayoka, Silvy a později Mendyho. Do toho se dohodlo angažmá Mbappého v PSG. A Fabinhovi už bíločervení přestup zatrhli. Ten už přitom byl domluvený s PSG a do poslední chvíle věřil, že přestup vyjde. Jenže to neklaplo. A Fabinhovi zůstalo jen zklamání a dojem, že ho někdo podvedl.

Zklamání je možné o to hlubší, když se sám hráč stal velmi loajálním a věrným služebníkem svého celku. Loni v létě třeba uposlechl přání svého celku, aby zůstal v Monaku chystat se na novou sezónu a neodcestoval (na rozdíl od stopera PSG Marquinhose) na OH v Riu. Kde Brazilci získali zlato… Fabinho výměnou získal s Monakem mistrovský titul, což má samozřejmě svoji obrovskou váhu. Ale ve frontě na brazilské Seleção ho přeskočili jiní. Fabinho tak naposledy reprezentoval před rokem a půl v přípravném utkání proti Panamě. Tehdy ještě jako krajní bek, ze kterého ho trenér Monaka Lenoardo Jardim přeškolil na defenzivně laděného záložníka…

V jaké formě se nyní brazilský záložník aktuálně prezentuje, můžete zkontrolovat spolu se mnou v sobotu, kdy Monako od 20:00 hod. rozehraje svůj zápas 15. ligového kola doma proti Angers. Sport 2 bude u toho, buďte i Vy!