Komu zůstane černý Petr?

admin avatar admin 2018. 11. 05. 13:06    
Čas čtení: 2 minuta

8. 9. 2017 - Tak a je to, můžou si po konci přestupního období říci v PSG. Koupili do útoku Neymara a Mbappého a znovu ukázali, že to s útokem na výhru v Lize mistrů myslí vážně. Současně také prokázali, že si s penězi a případným porušením pravidel Finančního Fair Play si nedělají moc starostí. Ale to posoudí někdo jiný. Ale zajistit všem borcům z nadupaného útoku dostatečnou minutáž bude úkol, který za PSG, a konkrétně kouče Unaie Emeryho, nikdo jiný neudělá.

Cavani, Mbappé, Neymar, di Maria, Draxler, Lucas. Šest excelentních hráčů. Ale místa v útoku PSG jsou při současném systému 3. A to ještě blahosklonně opomíjím Pastoreho, který občas na křídle také hrává. Ten se ale může „schovat“ do zálohy. Tedy ne že by tam byla konkurence malá, ale přece jen tam bude větší šance. Stejně tak už nezapočítávám Ben Arfu, který si s Emerym viditelně nesedl a jeho budoucnost je ve hvězdách.

Ale i tak je to palba. Všichni hrát nemůžou. Respektive můžou. Ale ani jednoho ze jmenované šestice neuspokojí hrát Ligový nebo Francouzský pohár. Nejste v PSG, abyste hráli proti Nimes nebo Ajacciu. Každý bude chtít hrát šlágr základní skupiny Ligy mistrů proti Bayernu, každý bude chtít hrát příští týden v lize proti Lyonu nebo ve čtrnáctém kole v Monaku. Ale jak to udělat?

Nabízí se, že první volbou bude trio Cavani, Mbappé, Neymar. Nádhera. A strašlivá síla. Ale pořád máte na lavičce třeba Draxlera, který přišel loni v zimě za 40 miliónů eur. Di Maria sice neměl nijak výbornou sezónu, ale pořád je to Pan hráč a borec, který před dvěma lety stál přes 60 miliónů eur. A jak se třeba loni hodil Lucas, když měl zrovna Di Maria měl zlý podzim. À propos Di Maria. Tomu příchod Draxlera viditelně pomohl. Argentinec na novou konkurenci zareagoval dokonale a jeho výkony šly nahoru. Takže konkurence je dobrá věc. Ale musí být zdravá. Jak asi bude třeba Lucasovi, pokud bude brán v hierarchii hráčů do útoku až jako šestka? Někdo se zraní, někomu se nemusí dařit. Obvykle dostanete šanci. Ale tady jste pořád až čtvrtá volba. Udrží motivaci a výkonnost? Jasně, určitou záchranu je univerzálnost Mbappého. Ten sám neví, kde je mu nejlépe, zda uprostřed útoku, vlevo či vpravo. Takže ve chvíli, kdy v rámci rotace nebo potřeby odpočinku, potažmo zdraví, nebude hrát Cavani, dostane se dohry někdo jiný. Ale zase, nemusí to být v těch zápasech, ve kterých byste třeba v kůži Draxlera chtěli hrát.

Ne že by se Pařížané nepokusili některé z hráčů zpeněžit. Ono by se to kromě přetlaku v útoku hodilo právě i kvůli FFP. Údajně nabízeli Tottenhamu duo Lucas, Di Maria jako balíček. Manažer Tottenhamu Mauricio Pochettino však nebyl přesvědčen o Lucasových kvalitách. Ale zájemců třeba o Di Mariu bylo více. Nic však nedopadlo. Jiná situace byla u Draxlera. Ten nikam odejít nechtěl a chce bojovat. Ačkoli ho před tím třeba jeho spoluhráč ze zálohy, italský reprezentant Marco Verratti, docela důrazně varoval…

Na jednu stranu je to pro trenéra sen, pokud máte tak široký kádr, zdvojené nebo ztrojené posty a máte vždy kam šáhnout. Ale současně to je u Emeryho skoro na doktorát z psychologie. Protože práce s tak sebevědomými lidmi, s jejich vysokými egy, bude na psychiku samotného kouče nesmírně náročná. Ale s Emerym to bude stejné, jako s kýmkoliv jiným na hráčské lavici. Nezvládáš? Přerostlo Ti to přes hlavu? Nemáš výsledky? Běž…