Vzkaz Bayernu pro PSG: tým je vždycky nejvíc

admin avatar admin 2018. 11. 05. 13:16    
Čas čtení: 2 minuta

8. 12. 2017 - Dlouho to tuto sezónu vypadalo, že je PSG po letním posílení neporazitelný, nepřemožitelný, že není možné ho ani přestřílet, ani přehrát. Individualitami napumpovaný celek Pařížanů nastavil nový rekord v počtu nastřílených branek v Lize mistrů a několik týmů v evropské soutěži i domácí lize přejel zcela dominantním způsobem. 4 týmy nakoupily od PSG 5 kusů, Bordeaux a Toulouse dostaly dokonce 6 branek a Celtic Glasgow jich vyfasoval hned 7.

Po 21 soutěžních zápasech měl celek Unaie Emeryho na kontě 19 výher a dvě remízy při skóre 73:12. A celý svět začal vypočítávat, kolik bodů asi Pařížané v lize získají, zda můžou ligou projít bez porážky, jestli se stanou od Realu Madrid v roce 2014 prvním týmem v Lize mistrů, který vyhraje základní skupinu bez ztráty bodu, nebo zda je někdo v Evropě může vůbec zastavit.

Jenže teď PSG prohrál dvakrát za sebou a najednou se v superlativech o tomto týmu nehovoří. Naopak se zase rozjela diskuze o tom, zda Emery dokoučuje sezónu a zda je pařížský celek opravdu tak silný, jak se o něm říká.

Když PSG prohrál v lize ve Štrasburku, velké haló to ještě nebylo. Ano, přišel o neporazitelnost a prohrál na půdě nováčka. To není málo. Nicméně náskok v tabulce se smrskl o jediný bod – z luxusních deseti bodů na stále luxusních devět. Ale svět uvěřil Emerymu, že tým měl vyhrát a navíc všichni věděli, že se rotovalo se sestavou tak, aby byli ti nejlepší nachystání na Bayern.

Jenže PSG prohrál i v Allianz aréně. Ale to už způsobem, po kterém je na místě zdvihnout obočí. Bayern byl totiž jasně lepší. A byl na PSG výborně připravený. A najednou se ukázalo, že PSG nemá plán B.

Neymar byl výborně bráněný a Cavani byl odříznutý. Záložní řada sice držela míč, ale proti dobře anticipující obraně, která si dobře pomáhala, neuměla nic vymyslet. Bayern výborně bránil strany hřiště a nedovolil, aby Dani Alves s Kurzawou, kteří jsou zvyklí hrát vysoko, podporovali ofenzivu tak, jak je PSG zvyklý a jak to Cavani potřebuje. A naopak, když Bayern útočil, ukázalo se, že ta ofenzivní záloha ve složení Draxler, Verratti a Rabiot velké útočné síle čelit neumí. Draxler vždy hrál spíše na křídle a v záloze může hrát možná proti Angers a Troyes. Verratti svou snahou vymyslet vždy něco konstruktivního obraně několikrát zavařil. A Rabiot? Pokud sám hráč prohlašuje, že na pozici šestky hrát nechce, protože se tam tolik necítí, tak to není radno přehlížet. Často kritizovaný Thiago Motta, který je nyní zraněný, tentokrát viditelně chyběl.

Současně se ukázalo, že proti silným soupeřům zkrátka neexistuje, aby ani jedno křídlo nebránilo. Mbappé a Neymar se do defenzivy nezapojovali a PSG měl při výpadech Bayernu po straně pravidelně problémy. Jak ostře to kontrastovalo třeba s Ribérym, který podal zejména dozadu excelentní výkon a Daniho Alvese skoro až zesměšnil.

Ten nejhlasitější vzkaz, který však Bayern PSG předal, byl v týmovosti. Bayern v obraně zdvojoval, rval se, pomáhal si, skvěle týmově napadal. V útoku hrál ohromně nesobecky a účelně. Bylo vidět, jak všichni dobře vědí, co dělat – dopředu i dozadu. A PSG? Působil jako banda individualistů, které je jedno, jak to dopadne, hlavně když já budu úspěšný. To bylo vidět hlavně v útočné fázi. Nicméně dramatičtější dopady měla tato sobeckost v obraně. Agresivnějí týmové napadání, zdvojování, výpomoc? To u PSG neexistovalo. A pokud se k tomu přidal nedobrý výkon krajních beků směrem dozadu, porážka byla na světě.

Ano, můžeme si říci, že se PSG vlastně nic nestalo. Prohrál sice, ale má první místo ve skupině, které si přál a šel si za ním. Ale dostal velkou facku. A připomněl jsi, že porážka 1-6 na Camp Nou v osmifinále minulého ročníku Ligy mistrů nebyla zase tak náhodná.

Nyní bude záležet, jestli všichni v PSG pochopí, že individualistické pojetí může možná stačit na Toulouse a Dijon, ale nikoli na Bayern, Barcelonu nebo Manchester City. Pokud nepochopí, mohou se s vytouženou trofejí za výhru v Lize mistrů rozloučit. Poslouchá i pan Neymar…?