Nový AC Milan: strategie nebo megalomanství?

admin avatar admin 2018. 11. 05. 13:23    
Čas čtení: < 1 minuta

17. 7. 2017 – Noví čínští majitelé AC Milan to s útokem na Ligu mistrů myslí absolutně vážně a hned z kraje letní pauzy vzali přestupovou politiku pevně do rukou. Do kádru Vincenza Montelly k dnešnímu datu přibylo devět hráčů, kteří jsou schopni pravidelně nastupovat v základní sestavě a jak to vypadá AC se poohlíží dále.

Tak „brutální“ přestavbu prvoligového kádru Serie A dlouho nepamatuje. Pravda, příchozí jména vzbuzují přinejmenším respekt. Leonardo Bonucci, André Silva, Lucas Biglia nebo Hakan Çalhanoğlu jsou hráči s potenciálem dotáhnout utrápený klub do boje o titul. Na druhou stranu si člověk říká, jestli už to náhodou není za hranou.

Málokterý z příchozích bude chtít sedět na lavici. Původní etablovaní členové kádru, kterých zatím neodešlo mnoho, jakbysmet. V týmu vzniká enormní konkurence, která může mít motivační i destrukční prvky. Vyřešit tento problém bude odpovědností Vincenza Montelly, jehož snahy ovšem nemusí mít pozitivní vyústění.

Není to ale zdaleka jediný problém, který může přijít. Tím největším je pravděpodobně fotbal, kterým se AC bude chtít prezentovat. Základní sestava bude v začátcích minimálně z 60% odlišná od té, která bojovala v Serii A v posledních letech (pravda, bez větších úspěchů). Mechanismy, na kterých se pracovalo v posledních měsících, jako by nebyly a začínat se bude odznova. Stejně tak se budou mezi hráči tvořit nové vztahy a nové role v týmu.

To vše obyčejně potřebuje ohromnou porci času. A bylo by překvapením, pokud by vše fungovalo optimálně od prvních zápasů. V „Rossoneri“ možná tak trochu počítají, že takové změny nepřinesou výsledky od prvních minut nové sezóny. V současné konkurenci Juventusu, Neapole a dalších ovšem prostor pro „opravné termíny“ nebude a všechno musí secvaknout co nejrychleji.

Při uskutečněných změnách je klub ve fázi, kdy se s kadžým dalším novým hráčem potenciální úspěch může oddálit. A klub už by měl přivést opravdu jen ty nejnutnější nové tváře. Doposud se dá říci, že vybíral strategicky. Jména dávají smysl, posty jsou zdvojené, slabé místo, alespoň papírově, neexistuje. Jakmile se ale budou investovat další peníze do náhradníků náhradníků, získává celý přístup megalomanské znaky, které ve fotbale, ani jinde, nikdy nevedly k ničemu pozitivnímu.