„Gigi“ Buffon přemýšlí o další sezoně. Má na to?

admin avatar admin 2018. 11. 05. 13:27    
Čas čtení: < 1 minuta

1. 2. 2018 - Italská brankářská legenda už před sezonou naznačila, že to bude její poslední rok v profesionálním fotbale a jen eventuální vítězství v Lize mistrů může kariéru protáhnout o rok. Situace se ale změnila. Kvůli vleklému zranění lýtka, které Buffona připravilo o notnou část zápasů Serie A, se ikonický fotbalista rozhoduje, zdali nepotvrdí své setrvání mezi tyčemi rovnou.

Bylo by to symbolicky bezprostředně po 40. narozeninách, které oslavil v neděli. Rozhodnuto ale ještě zdaleka není. Sám Buffon si totiž klade otázku, jestli dokáže být pro svůj tým na té nejvyšší úrovni stále ještě přínosem. Pravda je, že takto silná sebereflexe vlastně sama o sobě naznačuje, že by to nemusel být problém. Zkušený brankář toho má nebývale mnoho za sebou a ví, co se od něj na hřišti čeká. Pozná, kdy chybu udělal on, kdy někdo jiný.

Prakticky by mu potom mohl vyhovovat i způsob hry, kterým se Juventus prezentuje. Pod Antoniem Contem i Massimilianem Allegrim se sice herní systém během let relativně dynamicky vyvíjel, jedno ovšem zůstalo takřka neměnné. A to je solidní defenziva, ze které tým vychází v každém zápase, v každé situaci.

Obránci pravidelně hrávají velmi hluboko, záloha je vždy schopna bránit vlastní šestnáctku. To znamená, že se od Buffona nikdy nebude vyžadovat bryskní start na míč nebo brilantní technika. Se zavedeným obranným systémem je důležitý naopak reflex na brankové čáře a orientace v pokutovém území.

Obojí Buffon má a obojí stále ovládá mistrně. Jinými slovy, to se „čtyřicítkou“ neodchází. S trochou nadsázky to v mnoha případech může být skoro naopak. Pokud se tedy Buffon na další sezonu cítí, fyzicky i mentálně, není sebemenší důvod mít strach. Ostatně, Francesco Totti to v tomto věku zvládal i v poli…