Proč Braga možná znovu skončí čtvrtá?

Michal Micka avatar Michal Micka 2019. 03. 04. 13:00    
Čas čtení: 2 minuta

4. 3. 2019 – V portugalské nejvyšší fotbalové soutěži už dlouhá léta funguje stejný vzorec. Top trojka Benfica – Porto – Sporting vládne každé sezóně a málokdy mezi ně dokáže vrazit klín jiný klub. Letos to vypadlo, že ambiciózní Braga zabojuje o Ligu mistrů, ale není vyloučeno, že stejně jako minulý rok skončí s bramborovou plackou na krku.

Vstup do sezóny přitom vypadal více než slibně. Statisticky, s ohledem na počet získaných bodů, byl druhý nejúspěšnější v historii klubu. Braga má věkově i technicky skvěle poskládaný tým. V kádru působí brazilský útočník Dyego Sousa, který individuálně zažívá nejlepší sezónu v kariéře. Dostal se už na 14 gólů, čímž překonal o dvě trefy svůj dosavadní rekord. V poli ho podporují šikovný útočník Paulinho s technikem na křídle, Ricardem Hortou. Do zálohy navíc před sezónou přišel z Rio Ave i specialista na standardní situace João Novais.

V kouči Abelu Ferreirovi, který se stal nejlepším trenérem měsíce září, se snoubí ambice s ohromným profesním potenciálem a loajalitou. Přesto už nyní Braga v boji o titul, potažmo příčky pro Ligu mistrů, ztrácí. Na Sporting má momentálně na třetím místě tříbodový náskok, což znamená, že během jediného kola se situace může velmi rychle srovnat.

Důvodem se zdá být mentální nestabilita v důležitých zápasech proti top trojce. Na hřišti Porta to byl přeci jen ještě vyrovananý duel, který obhájce titulu dokázal se štěstím rozdnout až v 88. minutě. Proti Benfice a Sportingu ovšem Braga vypadala poraženecky už při vstupu na hrací plochu. Na Estádio da Luz od Jonase a spol. dostala 6 gólů a, i když se dvakrát sama prosadila, na hráčích bylo vidět, že jsou si jisti, že Benficu nemohou porazit.

O pár týdnů později přišla na chlup stejná situace v odvetě se Sportingem. Doma sice Braga vyhrála 1:0 díky gólu Dyega Sousy, v Lisabonu ovšem svěřenci Abela Ferreiry prohráli už v tunelu vedoucím na hřiště. Svazující respekt z hráčů Sportingu přinesl prohru 0:3 bez jakékoliv větší příležitosti na straně Bragy.

Možná je to strach z úspěchu, možná mladý kouč Ferreira nedokáže na podobné duely svůj tým dostatečně psychicky připravit. Ať už je problém kdekoliv, Braze hrozí, že se znovu propadne na čtvrté místo a „hegemonie“ top trojky nebude ani tentokrát narušena. Posledním týmem, který to dokázal, byl dnes druholigový klub Paços de Ferreira, v sezóně 2012/2013. A Bragu na jaře ještě čekají ligové odvety s Portem i Benficou.