Benfica chce zpátky na trůn. Teď už má všechny ingredience

Michal Micka avatar Michal Micka 2019. 04. 01. 22:09    
Čas čtení: 2 minuta

3. 4. 2019 – Ještě donedávna Benfica na některé fandy působila příliš křehce na to, aby znovu usedla na portugalský trůn. Pod původně provizorním koučem Brunem Lagem výrazně zkvalitnila produktivitu a na hřišti působí seběvědoměji. Hlavně když se daří. Porto ovšem doposud mělo jednu výhodu. Umělo vyhrávat „ošklivě“. Tato výhoda už neplatí.

Benfica v 27. kole narazila na Tondelu a podmínky pro další tři body byly nastaveny velmi pozitivně. Hrálo se doma na Estádio da Luz, Tondela postrádala formu a propadla se až na sestupové příčky. Vyjma úvodní čtvrthodinky se ale „Eagles“ nepříjemně trápili. Šance se sice rodily, ale zakončení postrádalo říz.

Tondela navíc spoléhala na (skoro až neférově) rychlého Jhona Murilla, který v duelu skóroval, ale branka mu nebyla uznána kvůli ofsajdu. Trpělivost Jonase a spol. byla v průběhu celého zápasu testována a na začátku závěrečné desetiminutovky skóre stále zůstávalo bez gólu.

Až v 84. minutě přišel zásadní moment. Álex Grimaldo z hloubi pole nacentroval do pokutového území a střídající Haris Seferović se dokázal prosadit důraznou hlavičkou. V nastaveném čase ještě přišla ohromná příležitost Kapverďana Patricka z Tondely. Ten ovšem z málého vápna přestřelil a Bruno Lage se mohl odat nebývale intenzivním emocím.

Doposud žádnou výhru Benficy neslavil s takovým vypětím a není se čemu divit. Benfica ukázala, že se naučila vítězit i v duelech, v nichž jde vše proti předpokladům. To donedávna umělo pouze Porto a i díky tomu v minulé sezóně slavilo triumf.

Pokud si hráči Bruna Lageho tento fakt budou uvědomovat po zbytek sezóny a k duelům budou přistupovat stejně trpělivě, s úspěšným potlačením jakékoliv frustrace z průběhu, mohou tentokrát vyzrálé Porto nechat za sebou.

Eventuálnímu vítězství v lize napovídá i motivace a solidní ovzduší přímo v kádru. Zatímco Benfica dementovala jakékoliv informace o odchodu Joãa Félixe, v Portu se to spekualcemi jen hemží. Héctor Herrera s Alexem Tellesem mají údajně namířeno do Atlética Madrid, Moussu Maregu chce hned několik klubů v Anglii a Éder Militão už podepsal Realu Madrid. Těžko soudit, jak v náročném finiši sezóny obstojí hráči, kteří mají namířeno „za lepším“.