Juventus má jasno, jeho budoucnost roste v Benfice

Michal Micka avatar Michal Micka 2019. 04. 16. 08:47    
Čas čtení: 2 minuta

16. 4. 2019 – Věk, a zvláště ten fotbalový, se zastavit nedá. A ačkoliv jsou v Serii A pravidelně nastupující hráči s věkem přes 35 let naprosto běžným fenoménem, je jasné, že na talentované nástupce se musí myslet v každém přestupovém období. Stejné je to v Juventusu, kde osa týmu neodvratitelně stárne, a generace, která momentálně řádí na Estádio da Luz v Lisabonu, by to mohla vyřešit.

O stopera Rúbena Diase projevil Juventus zájem už na podzim, ale až nyní se zdá být opravdu hmatatelný. Pravděpodobně to má co do činění s oznámením 38letého Andrey Barzagliho, který plánuje v červnu oficiálně ukončit aktivní kariéru. Giorgio Chiellini na rozdíl od mistra světa z roku 2006 ještě nekončí, ovšem ve 34 letech s tím do určité míry kalkulovat musí.

A možná právě podobnost Diase s Chiellinim italské skauty tolik zaujala. V 21 letech portugalský obránce projevuje slušnou vyzrálost především v poziční hře. Je zarputilý, vyhledává osobní souboje a na hřišti působí obecně velmi dominantním dojmem. To všechno drželo Chielliniho dlouhá léta v základní sestavě jednoho z nejlepších evropských klubů. Načasování případného letního přestupu by navíc bylo takřka perfektní. Dias by s Chiellinim mohl v Turíně strávit jednu nebo dvě sezóny a dopilovat svoji obrannou hru téměř k dokonalosti.

V Juve tohle všechno dobře vědí a podle dostupných informací už má ředitel klubu Fabio Paratici domluvenou schůzku s agentem Jorgem Mendesem. Jednat se ovšem nebude pouze o Diasovi. Mnohem větší pozornost totiž v současné době poutá jméno Joãa Félixe. Ofenzivní záložník, kterého momentálně Bruno Lage využívá v hybridní útočné roli po boku Švýcara Harise Seferoviće, v první sezóně v Portugalsku doslova šokoval svou výkonností.

Střelecká i herní komplexnost mu po právu vynesla srovnání s Cristianem Ronaldem a také roli jeho nástupce. V Juventusu to vnímají podobně. Nedávné testy sice ukázaly, že „CR7“ bude možná schopen hrát na obstojné úrovni až do 40 let, ale i tak se musí počítat se přirozeným poklesem výkonnosti. A João Félix by měl být řešením. Podobně jako Dias by mohl strávit po boku svého eventuálního mentora několik let a žezlo by přebíral jako hotový hráč.

Znatelným problémem ve fajnových plánech Juventusu by ovšem mohl být intenzivní zájem ze strany Barcelony a Realu Madrid. Sám João Félix navíc pár týdnů zpátky prohlásil, že Španělsko je mu pocitově asi nejblíže, a Juventus tak na přestupovém poli má v podstatě tu nejsilnější konkurenci. Pokud by se podařilo ulovit pouze Diase, byl by to dílčí úspěch a řešení „nejpalčivějšího“ problému. Félixovi je teprve 19 let, třeba je na Barcelonu nebo Real přeci jen brzy a Juventus by mohl být prvním solidním krokem na vyšší level.