Benfica získala titul zaslouženě. Vítězila a bavila

Michal Micka avatar Michal Micka 2019. 05. 20. 08:56    
Čas čtení: 2 minuta

20. 5. 2019 – Na původně provizorního kouče to rozhodně nebyla špatná volba. S příchodem Bruna Lageho na lavičku Benficy se změnil charakter celého ročníku portugalské ligy. „Eagles“ si titul zasloužili nejen za to, že dokázali posbírat nejvíce bodů. Svým fotbalem rozdávali radost na všechny strany a především se jím sami bavili.

To byl pravděpodobně největší rozdíl mezi Benficou a Portem ve druhé polovině sezóny. Benfica našla tu správnou kombinaci hráčů pro základní sestavu. Hrála lehce a elegantně.  V součtu dala neskutečných 103 gólů ve 34 kolech. Jinými slovy vypadala nezastavitelně.

Porto hrálo svým tradičně dominantním způsobem, který slavil úspěch v minulé sezóně. Narozdíl od novopečených šampionů ovšem některé ze zápasů působily malinko urputně. Jinými slovy, Porto si body muselo uválčit a mnohdy rozhodovaly až poslení minuty jednotlivých zápasů. Rozhodujícím momentem celé sezóny nakonec byl zdánlivě nenápadný zápas na půdě Rio Ave. Tým ze středu tabulky neměl být podle předpokladů katem mistrů, ale stalo se. Porto při vedení 2:0 neudrželo koncentraci a v poslední desetiminutovce 2x inkasovalo.

Benfica, která shodou okolností hrála na stejném hřišti o pár týdnů později, podobný tlak zvládla a titul už měla v podstatě ve svých rukou. Krátce po oslavách 37. ligového vítězství ji ovšem čeká tvrdá práce. Úkolem číslo jedna bude udržet trenéra Bruna Lageho, jehož reputace se v posledních měsících doslova zdesetinásobila a v Evropě je o něj velký zájem. Stejně tak o mladou superstar Joãa Félixe a několik dalších členů základní sestavy, včetně Rafy Silvy. Ten by měl ovšem v blízké době podepsat novou smlouvu a Benfica by za něj měla přinejmenším tučně inkasovat.

Porto v důsledku čeká možná mnohem výraznější přestavba kádru. Éder Militão odchází do Realu Madrid, Héctor Herrera má namířeno pro změnu do Atlética a smlouva končí Yacinemu Brahimimu. Vzhledem k neuspokojivému druhému místu navíc bude hráčská fluktuace přirození vyšší.

Co se týče Sportingu, který skončil znovu na třetím místě, těžko se odhaduje další průběh věcí. Zůstává otázkou, jestli je Marcel Keizer tou správnou osobou, která by měla přinést na stadion José Alvalade titul. Na druhou stranu vzhledem k tomu, co se odehrálo před sezónou v klubovém tréninkovém areálu a kolik klíčových opor odešlo, není dosažení stejné příčky takovou ostudou. Následující měsíce se ponesou v duchu spekulací kolem Bruna Fernandese. Ten sám naznačil, že by znovu rád zkusil štěstí v zahraničí, a pokud odejde, Sporting ho jednoznačně musí nahradit. Jinak si o titulu pravděpodobně může nechat dále jen zdát.