Je čas, Sporting hledá novou identitu

Michal Micka avatar Michal Micka 2019. 09. 17. 22:08    
Čas čtení: 2 minuta

18. 9. 2019 – Zářijová reprezentační pauza byla pro Sporting signifikantnější, než kdokoliv očekával. V kádru proběhly „bez varování“ další zásadní změny a ledy se hnuly především na lavičce. Skončil Nizozemec Marcel Keizer.

Dle dostupných informací to bylo vzájemnou dohodou. A dává to smysl. Sám nizozmeský kouč pravděpodobně cítil, že projev týmu na hřišti není tím, co by mělo Sporting vrátit do boje o titul. Někteří z fandů dokonce měli pocit, že Keizer do Portuglaska přijel na lehce pracovní dovolenou a příliš energie do své role nevložil.  To částečně potvrdila i Keizerova slova po rozvázání smlouvy. „Chci poděkovat za krásné poslední měsíce. Portugalsko je krásná země a vždycky na něj budu vzpomínat jako na místo, kde jsem zažil příjemné angažmá se dvěma trofejemi.“

Zisk Ligového a Portugalského poháru nicméně nezastínily pocit, že Keizer zkrátka není tím pravým a další výběr by měl klub důkladně promyslet. Momentálně se spekuluje o Aitoru Karankovi, který svého času dokázal dostat Middlesbrough do Premier League a naposledy vedl relativně úspěšně Nottingham Forest. A spekuluje se také o Francouzi Claudem Puelovi, který má dlohodobou pověst defenzivního kouče. Ovšem, popravdě, ani jeden z nich se nezdá být spasitelem nebo někým, kdo by měl Sportingu vtisknout tvář.

Ať už na lavičku dorazí kdokoliv, bude mít jednu zásadní nevýhodu. Kromě toho, že s týmem neabsolvoval letní přípravu, přijde ke kádru, který je ze značné části nově poskládaný, a nebude mít možnost, minimálně do ledna, mužstvo doplnit podle svých vlastních představ a potřeb. Jinými slovy bude muset ušít taktický plán pro ty, kteří jsou k dispozici a podzim tak může být výsledkově problematický.

Dobrou zprávou je pro klub v tuto chvíli především to, že nejlepší hráč uplynulého ligového ročníku Bruno Fernandes akceptoval fakt, že ve Sportingu minimálně do zimy zůstane a svou profesionalitu potvrzuje individuálními výkony také v zápasech. Kolem něj pravděpodobně nový kouč poskládá základní sestavu. Počítat už ovšem nemůže Raphinhou (odchod do Rennes), mladým talentem Thierrym Correiou (Valencia), Brunem Gasparem (Olympiacos) nebo Abdoulayem Diabym (Beşiktaş). Elitni kanonýr Bas Dost (Frankfurt) a defenzivní záložník Nemanja Gudelj (Sevilla) opustili kádr už před reprezentační pauzou.

Pozitivním znakem je to, že stejně rychle jako odchody byly zrealizovany také vcelku zajímavé příchody. Solidní letní posily Luciana Vietta, Valentina Rosiera a Luíse Neta doplnili odchovanec Realu Madrid Jesé Rodríguez (hostování s opcí z PSG), zkušený Francouz Yannick Bolasie (hostování s opcí z Evertonu) nebo brazilský šikula Fernando (hostování ze Shakhtaru). Z klubových rezerv byl do „A“ týmu povýšen ekvádorský talent Gonzalo Plata.

Hráčské kvality je tedy v kádru relativně dost. S výjimkou klasického středového forvarda. Jedinou variantou pro tento post zůstává Luiz Phellype. Ten sice góly dávat dokáže, ale je to typ útočníka, který je zoufale závislý na distribuci míče od ostatních. Pokud by se zranil, musel by „na hrotu“ nastoupit maličký Luciano Vietto, kterému vyhovuje spíše tvůrčí podhrotová pozice, nebo eventuálně Yannick Bolasie – jako v posledním zápase s Boavistou, bez velkého úspěchu.

Další možností je, že nový trenér od základu přeorganizuje i herní systém a možná by to byla ta nejlogičtější varianta. Když změny, tak se vším všudy. Cílem je titul a pro ten se musí riskovat. Benfice to v minulé sezóně vyšlo.