Porto je dominantní, Benfica prokazuje houževnatost

Michal Micka avatar Michal Micka 2019. 09. 23. 08:57    
Čas čtení: 2 minuta

Zé Luis

23. 9. 2019 – Obhájce titulu z Lisabonu v minulé sezóně šokoval svoji neskutečnou produktivitou a po právu byl před startem nového ročníku největším favoritem soutěže. Porto ovšem suverénně vymazalo ze své paměti blamáž na hřišti Gil Vicente z prvního kola a znovu jde dominantně za svým cílem.

Po šesti odehraných kolech samozřejmě neradno definitivně soudit. Každopádně to vypadá, že role z jarní části minulé sezóny se nám malinko obrací. Porto v první ligovém zápase dostalo přes prsty a od té doby je jako vyměněné. Až na duel proti Portimonense, kdy se rozhodlo až v poslední minutě nastaveného času, působí nesmírně nekompromisně. Paradoxně i přesto, že bylo v létě kritizováno za nečinnost na přestupovém trhu a současný program je díky účasti v Evropské lize pro užší kádr nesmírně náročný.

Symbolem nových úspěchů je kapverdský útočník Zé Luis, který načal své nové angažmá překvapivě ostře, šesti góly v šesti zápasech. Navíc je to typ útočníka, jemuž stačí vybrat si to správné místo v pokutovém území a nepotřebuje kvůli brance na polovině soupeře překonat tři obránce. Jinými slovy Porto znovu začalo skórovat „jednoudše“ a v tomto ohledu se srovnalo s Eagles z Lisabonu.

Benfica má naopak po odchodu dvojice João Félix – Jonas v této oblasti trochu potíže. Nebála se investovat do Raúla de Tomáse. Ten ovšem zatím slepě hledá formu. V úvodních šesti kolech nedal ani  jeden gól a začíná se to výrazně projevovat na jeho sebevědomí. Bruna Lageho ovšem prozatím může uklidňovat fakt, že Benfica také „převzala“ jednu ze zbraní Porta z minulé sezóny. Tou je houževnatost a schopnost vyhrát i v zápase, ve kterém se nedaří zdaleka pode představ. A 6. kolo na půdě Moreirense toho bylo jasným důkazem.

Eagles proti soupeři, který nastoupil se čtyři obránci a pěti záložníky, začali tradičně aktivně, ale zhuštěné prostory a nepřesnosti v zakončení znamenaly, že po půli bylo skóre 0:0. Po pauze navíc přišla šokující branka Luthera Singha a sebedůvěra hostů byla pryč. Bruno Lage ovšem skvěle zvoleným střídáním a vlastním klidem přeneseným na hřiště dokázal situaci zvrátit. V 85. minutě Benfica srovnala prostřednictvím Rafy Silvy a v nastaveném čase Haris Seferović obrátil na 2:1. Bruno Lage byl s houževnatostí svého týmu spokojený natolik, že v domnění, že už proběhl závěrečný hvizd, vtrhnul na hřiště a začal slavit. Rozhodčí ho ještě na pár okamžiků vrátil do technické zóny, ale pak už přišly jen gratulace.

Otázkou zůstává, jestli Benfica i přes zvládnuté krizové momenty v podobných zápasech bude schopna bez Joãa Félixe a Jonase zopakovat jarní jízdu. V minulé sezóně títmo způsobem bojovalo Porto a, i když to bylo v bitvě o titul dlouho vyrovnané, tak nějak se tušilo, že slavit nakonec bude lisabonský tým. A také slavil…