Šipky zdaleka nepatří jen do hospody

Ondřej Voršilka avatar Ondřej Voršilka 2020. 01. 03. 12:06    
Čas čtení: 3 minuta

3.1. 2020 – S šipkami se v nějaké formě setkal snad každý z nás. Jako malé děcko tehdy ještě s gumovými přísavkami místo hrotů, v rámci soutěžení na školních akcích či dětských dnech a v neposlední řadě jako s ideální zábavou po třetím pivu v lokálně příslušném non-stopu. Ale dnes se budeme bavit o trochu jiné aktivitě. Když jsme na Sport1 shlédli šipky poprvé, je to už nějaký ten pátek, říkali jsme si jasně, vedle fotbalu, hokeje a dalších veskrze mainstreamových aktivit je potřeba šoupnout do éteru něco netradičního, sofistikovaného a relativně klidného. Poslední kritérium jsme skutečně netrefili.

Už při zhlédnutí prvního zápasu začnete nasávat neuvěřitelnou atmosféru, kterou souboje na této vrcholné úrovni mají. Tisíce diváků, kteří nesedí bezhlesně a bez hnutí a jen tiše pozorují přesné vrhy na terč. Kdepak, v publiku najdete Spidermana či Batmana i s rodinami, dívky v bikinách či fanoušky s maskami svých oblíbených hvězd na obličeji. Jsou jich opravdu mraky a všichni se skvěle baví tak, jako i další nekonečné zástupy příznivců u televizních obrazovek. Šipky se od té doby staly nedílnou součástí televizního vysílání a vždy se těšíme na každou vrcholnou akci, stejně jako teď.

Šipky jsou prostě kult. A jako každý správný kult mají kořeny hluboké jak Sekvojovec obrovský ve skalách Sierra Nevady. Nebudeme ovšem zabředávat do dávné historie a pátrat, kdy poprvé se z lidské ruky vznesla šipka, která se po krátkém letu zabodla do dřevěného terče. Pojďme do historie méně vzdálené, kdy světlo světa spatřila pro současný šampionát klíčová pořadatelská organizace.

Mistrovství světa v šipkách BDO je vrcholná akce pořádaná silnou organizací British Darts Organization. Vše začalo v roce 1978 a s podporou Světové federace šipek turnaj nabýval na rozměrech i atraktivitě. V roce 1994 ovšem nastal vnitřní rozkol a znepřátelená frakce pod názvem Světová rada pro šipky, nyní známá jako Professional Darts Corporation, se rozhodla pořádat své vlastní výroční mistrovství světa PDC, konané obvykle před verzí BDO na konci prosince a začátkem ledna každého roku.

BDO ale tento rozkol ustálo a funguje zdárně do dnešních dnů. Poprvé se šampionát konal v nočním klubu Heart of Midlands v anglickém městě Nottingham. Následující rok se přestěhoval do klubu Jollees Cabaret Club ve Stoke, kde zůstal až do roku 1985. Od roku 1986 do roku 2019 se konal ve venkovském klubu Lakeside ve Frimley Green v Surre a počínaje rokem 2020 se turnaj přesouvá do světoznámého klubu Indigo v zábavní čtvrti O2.

Mistrovství světa BDO pravidelně sledují tisíce lidí přímo v Londýně, další miliony diváků ovšem nalezneme před televizními obrazovkami takřka všude. Ono když se vám potká ve finále ikona tohoto sportu, Angličan Scott Waites a třeba Nizoemec Richard Veenstra, je to jako když si to ve finále světového šampionátu ve fotbale rozdá Brazílie s Argentinou, je to opravdu kult. Navíc zájem o šipky se podařilo dostat na všechny kontinenty. Vždyť jen u nás má Český šipkový svaz tisíce členů a pořádá turnaje na mnoha výkonnostních úrovních.

Šipkařský sport je již dávno úplně něčím jiným, než jen pouhou hospodskou zábavou. Na stanicích Sport1 a Sport2  můžete od  4. do 12. ledna 2020 sledovat Mistrovství světa organizace BDO ze slavné londýnské O2 arény.

Něco málo z pravidel

Při každé hře se dva hráči střídají v hodech na terč, který je vzdálen přesně 237cm ve výšce 173cm. Střídají se v jednotlivých kolech, dokud některý z hráčů nesplní podmínky hry, nenasbírá stanovený počet bodů a nevyhraje. Jedné hře se říká též „leg“.

Terč a současný systém číslování vynalezl v roce 1896 tesař Brian Gamlin ze severoanglického města Bury (Lancashire). Po několika pokusech ho vylepšit a nahradit jiným, byl v sedmdesátých letech uznán jako oficiální norma. Podle uznávaného serveru www.sipky.cz existuje prý 121,645,100,408,832,000 možných variant umístění čísel.

Základním rozdělením šipek na dvě varianty jsou hroty. Podle tvrdosti hrotu a druhu terče, na který se hází, se šipkový sport dělí na tzv. Softy a Steely. Ocelové (steelové) hroty se používají v klasické variantě šipek, při které se hází na terč ze sisalových vláken. Plastové (softové) hroty se používají v elektronické (moderní) variantě.

                                                                                                                                                      Ondřej Voršilka