Kvalifikace v režii Mercedesu, mezi ferrari se vklínil Ricciardo

2017. 11. 25. 15:32    
Čas čtení: < 1 minuta

25. 11. 2017 – Závěrečná kvalifikace letošní sezony byla od začátku do samotného konce kompletně v režii Mercedesu. Zběsilému tempu nestačilo ani Ferrari, které ve výsledku ztratilo více než půl vteřiny.

Jako již tradičně, vydaly se k prvním měřeným pokusům vozy Sauberu, potažmo Toro Rosso. Žádné nehody a ani výlety mimo trať k vidění nebyly, a tak se zraky všech zúčastněných mohly ubírat pouze k časomíře. Na čelo se prakticky záhy vyhouply mercedesy a za nimi se seřadily obě ferrari a red bully. První část nakonec vyhrál Valtteri Bottas. Doslova na poslední chvíli si účast v prostřední části kvalifikace na úkor Romaina Grosjeana zajistil mladíček Lance Stroll. Spolu s Francouzem nepostoupili Gasly, Wehrlein, Ericsson a Hartley.

Ani druhá část mnoho dramat nenabídla. Podle očekávání bylo nad síly Strolla, ale i Kevina Magnussena atakovat nejlepší desítku. Postoupit do bojů o pole position se nepovedlo ani jednomu z pilotů McLarenu a v neposlední řadě i trochu překvapivě Sainzovi na renaultu. Na opačné straně výsledkové tabule se přitom příliš mnoho nezměnilo. Jen s tím rozdílem, že vyhrál Hamilton před Bottasem.

Závěrečná část kvalifikace GP Abú Dhabi, a potažmo celé letošní sezony, startovala ponořená do tmy. Hned první pokusy byly velmi rychlé, přičemž nejlépe zajel znovu Bottas, před Hamiltonem. Ani dnes se jezdcům Ferrari nedařil průjezd zejména posledním sektorem dráhy, což vyústilo v obří ztrátu téměř sedmi desetin sekundy. Nic na tom nezměnily ani druhé pokusy. Hamilton lehce chyboval, když se mu v jedné ze zatáček usmýkla zadní část vozu a přiřkl tak vítězství svému krajanovi. Sebastian Vettel zítra nakonec odstartuje jako třetí a vedle sebe nakonec bude mít Daniela Ricciarda. Třetí řada pak ve složení Räikkönen-Verstappen.