Barrichellův rekord v počtu startů Alonso překoná jen tehdy, zůstane-li příští rok v F1

2018. 06. 09. 15:08    
Čas čtení: < 1 minuta

9. 6. 2018 – Fernando Alonso absolvuje během GP Kanady 2018 svou 300. velkou cenu. Jen tři jezdci jich mají více: Michael Schumacher (308), Jenson Button (309) a Rubens Barrichello (326).

Při ohlédnutí se za třemi stovkami závodů Fernando Alonso sebe sama označil jako za jednoho z nejlepších jezdců v historii seriálu.

„Myslím, že jsem jeden z nejlepších pilotů, kteří kdy závodili ve formuli 1,“ řekl Alonso na dotaz, kam by se v pomyslném žebříčku zařadil. „Ale pravděpodobně nejsem nejlepší.

Existují závodníci, kteří jsou v určitých částech víkendu lepší než já. Pravděpodobně nejsem nejrychlejším pilotem v kvalifikaci, nebo nejrychlejší v závodě, nebo nejrychlejší na mokru. Ale dal bych si známku 9,5 z 10 a na tom hodlám stavět.

Nechci být jen dobrým pilotem. Chci být kompletním pilotem a doufám také jednou, že budu nejlepším pilotem.“

Fernando Alonso slaví 300. velkou cenu a žádnou z nich nevynechal. Nepovedlo se mu ale odstartovat do tří závodů: opakované GP Belgie 2001, ve stínu havárie Luciana Burtiho, která přinesla angažmá Tomášovi Engemu. Jako řada dalších nenajel na startovní rošt GP USA 2005 kvůli problémům s pneumatikami Michelin. A kvůli potížím s motorem Honda se mu to samé nepovedlo před startem GP Ruska 2017.

Na konci sezony se Alonso dostane na druhé místo historických tabulek co do počtu účastí ve velkých cenách. Rubense Barrichella překoná jen tehdy, bude-li v F1 závodit také příští rok.

autor: gpf1.cz