Nová střelecká krev v Juventusu

2015. 09. 15. 10:12    
Čas čtení: 2 minuta

14.9. 2015 – Čtyři tituly v řadě, finále Ligy mistrů, výhra v Coppa Italia a superpoháru. Juventus má za sebou bohaté období plné úspěchů. Obměna kádru je ovšem nutná věc, se kterou se pravidelně musí vypořádávat všechny světové velkokluby, nehledě na výsledky. Po odchodu Andrey Pirla, Carlose Téveze a dalších se do toho Bianconeri vrhli letos. Symbolem přestavby a nové tváře Juventusu by měl být Paulo Dybala.

Argentinského forvarda ještě před dvěma roky neznal skoro nikdo. Nyní by jeho talent měl dát definitivně zapomenout na umění Carlose Téveze, který bavil fanoušky Juve celé dvě sezóny a v 95 zápasech nasázel soupeřům úctyhodných 50 gólů. Jeho nástupce poutal pozornost ještě hluboko před hranicí plnoletosti. V 17 letech začal pravidelně nastupovat ve druhé lize v Argentině a dokonce se stal nejmladším klubovým střelcem, čímž překonal rekord legendárního reprezentanta Argentiny, Maria Kempese.

První sezóna v klubu Insituto Atlético Córdoba přinesla 17 gólů a mimo jiné časté srovnávání s Lionelem Messim, Sergiem Agüerem nebo Javierem Pastorem. Kolem mladíka začaly mlsně kroužit kluby jako PSG nebo Chelsea. Nakonec ho ale zlákala zcela jiná země a zcela jiná klubová barva než modrá. V roce 2012 se Dybala stěhoval do italského Palerma, opačným směrem 9 milionů Eur.

Začátky v na Sicílii sice malinko skřípaly, ale po návratu do Serie A v sezóně 2014/2015 Dybalův talent doslova explodoval. V podzimní části dokázal soupeřům, včetně AC Milán a AS Řím, nasázet dohromady 10 gólů a spolu s dalším rodákem z Argentiny, Francem Vázquezem, vytvořil obávané útočné komando. Už v zimě se o jeho služby přihlásil Manchester United, ovšem Palermo odchod okamžitě vyloučilo. Minimálně na šest měsíců.

V tu chvíli bylo jasné, že se v létě strhne těžká bitva o to, kdo práva na útočníka získá. Sezónu Dybala zakončil se 13 trefami a 10 asistencemi, což bylo pro všechny zájemce jasnou známkou neobyčejné komplexnosti, která se v mladém fotbalistovi skrývá. Nakonec Palermo za hráče inkasovalo 32 milionů Eur a dalších 8 milionů v eventuálních bonusech. Dybala se definitivně stal členem široké rodiny zvané Bianconeri.

Srovnání s Tévezem se tak útočník v následujících letech nevyhne. Od Massimiliana Allegriho by každopádně měl dostat potřebný prostor. K ruce bude mít ostříleného Maria Mandžukiče, který pro něj bude získávat míče. Chorvatský reprezentant se zároveň může spolehnout na to, že Dybala, i přes svůj nižší vzrůst, dokáže svést o balón tvrdé souboje, a to i ve vzduchu. Kromě kreativity a slušné poziční hry Argentinec zvládá na vysoké úrovni i standardní situace, po čemž byla v Juventusu poptávka.

Staré dámě momentálně nezbývá, než se odrazit od nevýrazného vstupu do Serie A a využít potenciál mladého Argentince naplno. Nejen v Itálii se věří, že během několika let bude Dybala jedním z nejobávanějších útočníků světa. Lionel Messi si tak pomalu může vychovávat náhradu v reprezentaci. Útočník Juve totiž prohlásil, že bude reprezentovat zemi svého narození, přestože je k dispozici Itálii nebo dokonce Polsku.

Michal Micka