Nepravděpodobný reprezentant

2018. 03. 23. 11:56    
Čas čtení: 2 minuta

23. 3. 2018 – V mnoha velkých týmech na světě, včetně těch reprezentačních, najdete příběh či příběhy hráčů, u kterých se nečekalo, že se dostanou na nejvyšší úroveň. Ať už byly důvody jakékoliv – málo talentu, nedostatečný fyzický předpoklad, problémy s disciplínou, pílí, apod. Jeden příběh tohoto rázu nyní prožívá i nominace Francie na dvě nadcházející přípravná utkání s Kolumbií a Ruskem.

Wissam Ben Yedder. To jest hrdina našeho příběhu. Muž, který ještě v roce 2010 hrál pátou ligu, navíc jako záložník. Nynější útočník Sevilly je teď ale mužem, kterého už zná celá Evropa. O jeho dvou gólech v odvetném zápase osmifinále Manchesteru United jste slyšeli, i když jste třeba ani nechtěli. Slyšel o nich zajisté i trenér národního týmu Francie Didier Deschamps. A i proto pozval Ben Yeddera premiérově do národního týmu.

Pochopitelně nejen kvůli gólům, kterými hráč s tuniskými kořeny vyřadil United. Góly totiž dává Ben Yedder spolehlivě už pár let. Za 4 roky v Toulouse jich v Ligue 1 nasázel 62. A před dvěma lety se stal takovým tradičním Monchiho nákupem v Seville – osvědčený střelec přišel za relativně legračních 9 miliónů eur. V první sezóně, ačkoli tehdejší kouč Sevilly Sampaoli se složením útoku hodně točil, dal Ben Yedder 18 branek ve všech soutěžích. A v probíhající sezóně? I když trenéři Berizzo a Montella, kteří se ve vedení Sevilly prostřídali, oba více upřednostňovali či upřednostňují Kolumbijce Luise Muriela, tak Ben Yedder nasázel už 19 gólů.

Ben Yedder se tak stává ve Francii historicky prvním hráčem, který bude zemi reprezentovat ve futsale i fotbale. Skutečně, sedmadvacetiletý Francouz dříve úspěšně hrával futsal. A tato průprava je na něm vidět a pochopitelně mu hodně pomáhá. Je zvyklý dělat jakákoliv rozhodnutí na trávníku rychle a precizně. Má skvělé vedení balónu, umí se díky vynikajícímu driblinku dokonale vymotat i ze spletitých situací na malinkatém prostoru. Velkou chválu sklízí také za svoji spolehlivou schopnost přesně zakončit.

Zda dnes Ben Yedder proti Kolumbii vyběhne na trávník, není jisté. Konkurence v útoku není nepočetná ani nekvalitní. Namátkou Mbappé, Griezmann, Giroud, Martial, a spol. Ale jisté je, že to můžete sami překontrolovat. Utkání začíná na Sportu 1 od 21:00 hod.

redakce/as/