Rabiotovo déjà vu

2018. 04. 06. 11:41    
Čas čtení: 2 minuta

6. 4. 2018 – Je to tady zase, můžou si říci v PSG. Smlouva záložníka Adriena Rabiota se pomalu chýlí ke konci a hráč znovu začíná kverulovat a odmítá potvrdit svoji budoucnost v klubu prodloužením kontraktu. Skončí současná eskapáda smírem jako před čtyřmi lety? Nebo už se cesty klubu a jeho odchovance rozejdou?

Situace je na jednu stranu stejná, na druhou ne. Tedy byl Rabiot devatenáctiletým „floutkem“, který se obtížně prosazoval do základní jedenáctky. Vadilo mu to. Tehdy byl krůček od přestupu do AS Řím. A byl rozezlen, že přestup nevyšel. Pak ale kontrakt přece jen prodloužil. Ale bylo kolem toho dost zlé krve.

Postupem času začínal dostávat více a více příležitostí. Ale stejně mu to bylo málo a neustále naléhal (věrným souputníkem mu v tom byla a je jeho maminka Veronique, která je současně i jeho agentkou), na trenéry a vedení, aby hrál více. Poslední incident proběhl v prosinci 2015, kdy si Rabiot dupnul a chtěl hostování. Tehdy to slízl od trenéra Blanca i prezidenta Al-Khelaifiho. A pořádně. A chvíli byl zase klid.

Jenže teď je to tu zase. A rozdíl oproti roku 2014 spočívá v tom, že nyní je Rabiot už velmi důležitým členem soupisky PSG. Ba na ni dokonce není v této sezóně žádný jiný hráč, který by nastoupil do většího množství soutěžních utkání než Rabiot.

Ale hráči je to pořád málo. Jeho maminka se dokonce už před koncem minulého roku vytasila s podmínkami, za kterých by synátor v klubu možná prodloužil – že PSG musí představit ambiciózní projekt (může být ambicióznější, než je?), že hoch musí hrát tam, kde se cítí nejlépe (levá strana zálohy, nikoli na pozici šest, kde to panáčkovi nevoní) a do třetice, ať PSG koupí novou posilu na zmiňovanou pozici číslo šest, tedy na pozici defenzivního záložníka (což PSG bude muset při stárnutí a zdravotních problémech Motty stejně udělat, čistě na Diarru se spoléhat nedá).

Nemám pocit, že by bylo Rabiotově kompetenci diktovat si, kde přesně bude hrát. Ale podle toho, jak se choval Rabiot dříve a chová se nyní, mám dojem, že ať se děje co se děje, stejně si hráč vymyslí další podmínky. Ale je to pohled zvenčí, samozřejmě. Na druhou stranu udělal Rabiot během posledních dvou let, a zejména v této sezóně, velký výkonnostní pokrok, je z něj reprezentant. To ano. Ale že by na něm hra PSG měla stát? Nemyslím si…

Za mě Rabiot několikrát ukázal, že mu na klubu tolik nezáleží. Podstatné je pro něj to, aby se on sám cítil komfortně. I proto jeho maminka pravidelně obchází všechny možné dveře v klubu a za syna oroduje. Zda je to managementu PSG po chuti neumím povědět. Ale ví se, že PSG o prodloužení smlouvy zájem má. Rabiot neví. Neřekl, že odejde, ale že neví. Což je možná ještě horší. A napovídá to tomu, že čeká, co mu kdo snese pod nos a s čím se kdo vytasí…

Za mě nepřemlouvat a prodat. Kvalitních fotbalistů seženete fůru. Loajálních a oddaných méně…

redakce/as/