Nový náboj pro Ligue 1

2018. 05. 11. 11:43    
Čas čtení: 2 minuta

11. 5. 2018 – Pozoruhodný zápas zhlédla v úterý (nejen) celá Francie. Do finále Coupe de France se probojoval kromě PSG také třetiligový celek Les Herbiers. Ne že by to bylo poprvé, co se do finále probojoval celek, který není plně profesionální, ale i tak utkání vzbudilo více než velký zájem. Utkání senzací neskončilo a svůj čtvrtou trofej v této soutěži v řadě (a současně čtvrtou trofej v této sezóně) získali hráči PSG. Byť tým z malého městečka na západě Francie po výsledku 0-2 žádnou ostudu neudělal, naopak vzbudil hodně sympatií.

Možná zápas nevyvolal takový ohlas jako v roce 2014, kdy celou Francii zachvátila „Calaismánie“. Finále tehdy totiž hrálo Calais, celek ze čtvrté ligy. Podlehlo kvůli velmi přísně nařízené penaltě v nastavení základní hrací doby a z trofeje se radoval tým Nantes. Ale i tak se letos většina nestranných diváků přiklonila na stranu outsidera a prahla po mega senzaci, kterou by porážka PSG od poloprofesionálního klubu samozřejmě byla.

Ale vedle příznivců PSG to byli i fanoušci a fotbalisté jiných francouzských týmů, kteří by případný kolaps favorita v žádném případě neocenili.

Proč?

Vítěz Francouzského poháru má příležitost hrát Evropskou ligu. Pokud vítěz poháru bude hrát Ligu mistrů, právo na EL nepřechází na poraženého finalistu, ale „padá“ do ligy. Což je pro týmy jako Rennes, St. Étienne, Nice nebo Montpellier výborná zpráva a nová motivace do posledních dvou kol francouzské ligy. Do Evropské ligy nyní půjde čtvrtý, pátý i šestý tým ligového pořadí.

V závěru Ligue 1 tak je stále hodně o co hrát. Z množství tajenek zatím známe jen dvě – kdo má titul a kdo skončí poslední. Ale boj o Ligu mistrů, o Evropskou ligu, o udržení, o to kdo bude hrát baráž a kdo spadne rovnou spolu s Métami, bude ještě více než zajímavý.

Proto jsme pro Vás připravili na sobotu hned tři zápasy, ve kterých je hodně v sázce. Nejprve Štrasburk s Lyonem – na jedné straně boj o udržení. Na straně druhé boj o Ligu mistrů. Dále Monako – St. Étienne. Knížata také bojují o Ligu mistrů, Štěpáni zase mají po zlém podzimu na dosah Evropskou ligu. No a podívat se budete moci také na zápas PSG – Rennes. Pařížané sice mají titul v kapse, ale po zápase dostanou kýženou trofej za ovládnutí této sezóny Ligue 1. Což se také nevídá každý den. A soupeřem je bretaňský celek Rennes. Ten zase reálně myslí na poháry, nyní je v tabulce pátý.

Slušné menu, ne? Snad Vám bude chutnat…

redakce/as/