Není projekt jako projekt

2018. 05. 06. 09:30    
Čas čtení: 2 minuta

6. 5. 2018 – Parádní sezónu prožívají v Marseille. Tamní Olympique udělal v létě a na podzim předloňského roku velký řez napříč vlastnickou i organizační strukturou a výrazně zasáhl i do sportovního úseku. A ačkoli prohlášení týkající se nových cílů zněla až „velkohubě“, zatím se daří je postupně naplňovat. Včera uhrané finále Evropské ligy je toho jedním z předložených důkazů.

Les Phocéens koupil Frank McCourt, přivedl nového trenéra i sportovního ředitele. Na obě pozice muže s věhlasnými jmény a velkými zkušenostmi. Rudiho Garciu a Andoniho Zubizarretu. Současně se začalo mohutně posilovat. Cíl? Získat titul, pak další a vyhrát i LM. Postupným cílem je pak být pravidelně mezi třemi nejlepšími celky francouzské ligy. Loni, v první, neúplně sezóně Rudiho Garcii u kormidla, se to nepovedlo. Olympique skončil pátý. Ale i tak se klub z jihu Francie oproti předešlé sezóně vyšvihl v ligovém pořadí o osm míst vzhůru. Právě třinácté místo ze sezóny 15/16, které bylo mimochodem nejhorší za posledních 15 let existence klubu, bylo jedním ze spouštěčů klubové revoluce.

Letos budou Les Phocéens bojovat spolu s Monakem a Lyonem o druhou pozici. Horší než čtvrtí již nebudou. A do toho si zahrají o trofej určenou pro vítěze Evropské ligy s Atlétikem Madrid. Favoritem sice nebudou, ale bez šance nejsou. A už finále evropského poháru je takhle krátce po velkých změnách v klubu velkým úspěchem.

V Marseille mohou být průběžně naprosto spokojeni. Zdá se, že je vše na dobré cestě. A to se pak do další práce člověk pouští celkem i rád a s chutí.

Podobný restart se udělal i v Lille. Mimochodem v klubu, kde se v roce 2011 získaným doublem Rudi Garcia nesmazatelně zapsal do klubové historie. I sem přišel nový majitel, Gerard Lopez. Chlapík, kterého znají fandové motoristického sportu jakožto bývalého vlastníka stáje Lotus. A i sem se povedlo přivést úžasná jména pro posílení managementu. Generálním manažerem se stál Marc ingla (dříve FC Barcelona). Sportovní úsek posílil Luis Campos (ano, ten kouzelník z Monaka, který pro klub získal Falcaa nebo Jamese Rodrigueze, potažmo Bernarda Silvu). A na trenérskou židli usedlo další slovutné jméno. Argentinec Marcelo Bielsa…

Ale jak jde u Marseille na první pohled zatím vše dobře, v Lille je to přesně naopak. A jestliže se marseillští odrazili zase směrem nahoru, u „Dog“ je to obráceně. Loni Lille skončilo jedenácté a z klubu zaznívaly hlasy, že horší to být už snad ani nemůže.

Může…

Angažmá Bielsy dopadlo naprostou katastrofou. Posily se nevydařily. I když stály kolem 70 miliónů eur. A nový trenér klubu, uznávaný Christophe Galtier, zatím nemá sílu situaci zlepšit. Lille je tři kola před koncem soutěže na sestupové pozici. Záchrana, nebo alespoň baráž nejsou vzhledem k malým bodovým odstupům nereálnými metami. Ale i tak je to pro fanoušky tohoto severofrancouzského klubu strašlivé zklamání. I proto nedávno vtrhli na trávník, aby dali svou frustraci řádně najevo. Navíc nejde jen o sportovní stránku. Klub má finanční problémy. A i kdyby se povedlo zachránit se, hrozí klubu administrativní přeřazení do druhé ligy.

Zkrátka když dva dělají totéž, není to totéž. A zatímco se Marseille veze na vlně úspěchů a může opatrně myslet i na Ligu mistrů v příští sezóně, Lille bude rádo, když přežije. Doslova i obrazně…

redakce/as/