Pařížský problém

2018. 06. 08. 09:19    
Čas čtení: 2 minuta

8. 6. 2018 – Kdepak, následující slova nebudou o tom, jak to bude s Neymarem a zda hrozí jeho odchod, či o opakovaných neúspěších bohatého klubu uspět v Lize mistrů. Problém, který mám na mysli, může být pro PSG do budoucna mnohem větší a může mít dalekosáhlé důsledky. Jde o odliv mladých talentů z pařížské fotbalové akademie.

Ve čtvrtek média přinesla informaci, že na cestě do Arsenalu je ofenzivní záložník Yacine Adli. Mladík, který je považován za jeden z největších talentů ročníku 2000. Skoro to vypadá, že pařížská mládežnická akademie má někde prasklé dno, kudy opakovaně unikají ty největší mladé fotbalové klenoty.

Jako kdyby už Pařížané neměli hořkou zkušenost s Kingsley Comanem nebo Moussou Dembelém. K tomu minulé léto Pařížané přišli o aktuálně 19letého, vysokého stopera Dan-Axel Zagadoua. Ten prchnul do Dortmundu. Hvězda mládežnických šampionátů, Jean-Kevin Augustin, odešel před sezónou do Lipska. V PSG opakovaně nedostal odpovídající herní čas. Zmizeli i Mahamadou Dembele (Salzburg), nebo Mamadou Doucouré (Gladbach).

Letos to může být stejný song. Kromě Adliho se v souvislosti s odchodem z PSG mluví už od zimních měsíců také o 18letém stoperu Abdourahmane Barrym, o kterého stojí Chelsea nebo Wolfsburg. A otazníky panují také kolem mladého talentu na pozici defenzivního záložníka, Claudia Gomese. 164 cm vysoký hráč, který může být novým N´Golem Kantém, byl už v lednu jednou nohou v City.

Proč to všechno?

Rozhodně na rozhodnutí mladých hráčů má vliv to, co se poslední roky v PSG v létě při přestupních termínech dělo a co se ještě zvýraznilo minulé léto. Vnímají, že cesta nahoru, do prvního týmu, která už sama o sobě byla těžká, je ještě náročnější, než dříve. Některým se to povedlo – viz Areola, Kimpembe, Rabiot, Nkunku. Ale ani to nic nemění na tom, že můžou mít mladí hráči (asi i oprávněný) dojem, že PSG není to vhodné místo k dalšímu rozvoji. Stovky hráčů totiž neuspěly. Ti hráči nedostali vůbec šanci. Ano, je to problém, který trápí mnohé odchovance. Ve Francii i jinde. Vlastně všude. Ale pokud zůstanu ve Francii, třeba Lyon, aniž by na konkurenci ztrácel, umí s mladými hráči pracovat lépe. Po letošní sezóně si člověk vzpomene třeba na 19letého Houssema Aouara. Na kterého se teď stojí mezi kluby fronta. Lyon ho zatím pustit nehodlá. Ale jeho cena stoupá.

A o to jde.

Vzhledem k potížím, které PSG má (či bude mít) na poli Finančního fair play, je dlouhodobě neudržitelné, aby klub opouštěli hráči typu Kingsleyho Comana. Tedy hráči, kteří klubu řekli au revoir předtím, než naplnili svůj hráčský (a hlavně finanční) a potenciál.

Klub také mohutně investoval do nových tréninkových prostor v Poissy. Nové centrum se má otevřít v příštím roce. Pokud by nadále pokračoval odliv mladých talentů „za hubičku“, ani tyto náklady by se nedařilo dostatečně pokrýt.

PSG podle všeho ví, že to je velký problém. Už na začátku právě ukončené sezóny Pařížané najali svého bývalého hráče a kouče Luise Fernandeze. Cíle mise? Zabránit odchodu mladých talentů. Zatím se ale nezdá, že by to nosilo nějaký efekt. Pracovat s mladými hráči z akademie, to byla velká priorita i pro nyní již bývalého trenéra týmu, Unaie Emeryho. A podobný zajisté dostal nebo dostane i nový kouč Thomas Tuchel. Tedy vedle toho, aby vyhrál, co se dá, ideálně i LM.

Jenže vědět nestačí. A říká se, že jen ukázaná platí…

redakce/as/