Kdo doprovodí PSG do Ligy mistrů?

2018. 03. 16. 08:54    
Čas čtení: 3 minuta

16. 3. 2018 – Stejně jako v předminulé sezóně, ani letos žádné drama v boji o titul ve francouzské lize nehrozí. Bohužel. Po středeční předehrávce vede PSG francouzskou ligu s náskokem 17 bodů. Více očí se tak v závěru sezóny bude věnovat boji o druhé místo. To majiteli, na rozdíl od třetí pozice, zaručuje přímý vstup do nejprestižnější evropské klubové fotbalové soutěže. Zálusk na druhý „flek“ mají stále tři celky – Monako, Olympique Marseille a Lyon. Byť les Gones už mají velkou ztrátu. Ale určitě to ještě kluci nezabalili a do boje o druhou pozici je pro tento okamžik počítejme.

Kdo má nyní ke druhému místu nejblíže?

Nejen kvůli tabulkovému postavení jsou to knížata z Monaka. Bíločervení mají nyní 63 bodů, o 4 více než třetí Marseille a o dalších 5 více než čtvrtý Lyon. Kromě současného bodového náskoku pro ně hovoří také současná skvělá forma. Loňský mistr prohrál naposledy v listopadu loňského roku. Od té doby se nesklonil již 14x v řadě. Jeho plusem je v porovnání se dvěma dalšími soky také fakt, že už nehraje žádnou evropskou pohárovou soutěž. Může tedy své síly věnovat primárně lize (ano, Monako je ještě ve finále Ligového poháru, které se bude hrát na konci března. Ale tam knížata odehrála svůj dosud poslední zápas na konci ledna, takže tato soutěž je nijak nevyčerpá, naopak mají šanci sáhnout si na pohár, což psychice může jen prospět). Ve prospěch mužů trenéra Jardima hovoří také vyšší rozdíl mezi vstřelenými a obdrženými brankami ze všech tří jmenovaných týmů. A to je to, co při rovnosti bodů rozhoduje. Radovat se celek z Azurového pobřeží může také z toho, že kanonýr Falcao je už zdráv. Autor sedmnácti ligových branek nehrál od 4/2, ale na víkendové kolo je již připraven. Co tedy může Monako v jízdě za druhou pozicí zastavit? Snad jen opticky nejtěžší los ze všech tří uchazečů o stříbrný stupínek. Falcao a spol. budou muset do Parku princů, hrají také v Rennes a také v Normandii proti Caen, kde se málokomu nehraje dobře. Doma mají navíc mimo jiné na jaře výrazně zlepšené Štěpány – tým Saint-Étienne.

Dobrou sezónu prožívají také les Phocéens – tým Olympique Marseille. Hráči trenéra Garcii mpožná trochu zpomalili v porovnání s obdobím pár týdnů zpět, ale jejich forma je nadále velmi dobrá. Posuďte sami: jedna prohra v 11 zápasech a jen dvě v posledních 24 utkáních. Pozitivní zprávou je takéto, že zranění Thauvina, který laboroval s kotníkem a nestihl poslední ligový zápas v Toulouse, není vážné, a nejlepší střelec i nejlépe nahrávající hráč týmu je pro závěr sezóny připraven. Fanoušek celku z přístavního města se může radovat i ze zlepšené formy kapitána Payeta a uzdraveného útočníka Mitrogloua. Kritizovaný Řek rozhodl po akci s Payetem zápas v Toulouse a připsal si u fandů les Phocéens mnoho kladných bodů. Mezi negativa, která je třeba pro boj o druhé místo evidovat, lze počítat to, že jsou ještě ve hře v Evropské lize. Takže více zátěže, více únavy, cestování. A jejich los není úplně jednoduchý. Je na papíře o něco snadnější než los Monaka, ale i tak jsou tam těžké zápasy – Nyní doma Lyon, později Nice. A venku třeba Dijon (pozor, neprohrál doma už 10 utkání v řadě a 8 z toho vyhrál. Třeba Pařížané zde vyhráli až brankou v nastaveném čase).

Zbývá Lyon. Ten už to bude mít setsakramentsky těžké. Ztráta na druhé místo je 9 bodů. A reálně kvůli skóre vlastně deset. Forma je nejhorší ze všech 3 týmů. V minulém kole Lyon horko těžko přetlačil defenzivní Caen 1-0. A byla to první výhra v lize po 6 zápasech. Z Evropské ligy Lyon včera vypadl, síly tak bude napínat již jen k domácí soutěži. Trápí ho zranění Nabila Fekira, nejlepšího střelce týmu a chlapíka, který je mozkem ofenzivní hry les Gones. Plusem celku je fakt, že Lyon má do konce ligy nejjednodušší los. Tedy s výjimkou neděle, to se Lyon předvede v Marseille a tento zápas rozhodne, zda Lyon bude mít na druhé místo ještě nějakou naději. Pokud prohraje, je s druhým místem definitivně amen. Ale pokud by přišla výhra, Lyon oslabí jednoho ze soků a bude se moci těšit na pro něj příznivé vylosování na konci ligy. 5 z posledních 8 utkání doma a žádný vyloženě těžký zápas.

Právě zápas mezi OM a Lyonem, pro oba týmy z hlediska boje o Ligu mistrů tak důležitým střetnutím, Vám nabídneme v přímém přenosu na Sportu 2 v neděli od 21:00 hod!

redakce/as/