Francie na MS v Rusku: na oslavnou ódu to není, ale o zlepšení jde

2018. 06. 22. 08:14    
Čas čtení: 2 minuta

22. 6. 2018 – Jako jeden z favoritů odcestoval francouzský nároďák na ruské mistrovství světa. A když to vezmeme čistě podle faktů, svoje poslání zatím plní. Dva zápasy, dvě výhry a zajištěný postup do osmifinále. Hra, zejména v prvním zápase proti Austrálii, ale mnoho pochval neobdržela. Proti Peru to také nebylo na odšpuntování šampusu, ale progres k vidění byl.

Co za ním stojí? Vidím tři aspekty: skvělý presink, nasazení Girouda a hra Paula Pogby.

Zejména v prvním poločasu proti Peru hráli Francouzi skvěle. Hodně pohybu, úžasné aktivní napadání a několik šancí. Byl z toho jen jeden gól Mbappého, který celý zápas rozhodnul, ale mohlo jich být i více. Presink Francie byl v prvních 45 minutách opravdu perfektní, Peru nemělo čas si vydechnout a Francie jim moc nedovolila. Ve druhé půli Francouzi šlapali na tempo prvních dvacet minut, potom už začali bránit vedení 1-0 a postup do osmifinále.

Znovu se ukázalo, jak hře Francie pomáhá nasazení Girouda. Dlouhodobě nedoceněný hráč dává svou hrou spoustu volnosti hráčům kolem sebe a zejména Mbappé v porovnání s prvním zápasem rozkvetl. Nejde tolik o jeho gól, ale spíše o to, že na křídle více vynikly jeho rychlost a dovednosti s míčem. I souhra s Giroudem fungovala. A možná jste si všimli, jak je útočník Chelsea platný při standardních situacích soupeře. Je to jedna z dalších věcí, která ospravedlňuje jeho nasazení. Co se hry dopředu týče, Giroud sice gól nedal, ale znovu vytvářel šance spoluhráčům a byl i u jediného gólu zápasu.

Líbil se mi i Pogba. Proč? Někdy mám pocit, že se tolik snaží být u všeho, až jeho hra občas postrádá více efektivity. To když se snaží získat každý míč, být u každého útoku a střílí z každého náznaku. Platí to o Francii i o hře v Manchesteru United. Ale včera svou hru zjednodušil. Soustředil se na zisk míče, neplýtval energií při kostrbatém vymýšlení útoků, ale volil naopak jistější varianty rozehrávky. Díky tomu byl vždy připraven na odebírání míče soupeřům a spolu s Kantém odehráli v tomto směru výborný zápas. Zjednodušení hry mu prospělo a byl z toho jeden z nejlepších výkonů za Les Bleus. Nebyl to možná ten výkon lídra, po kterém fanoušci Francie volají, ale oproti zápasu proti Austrálii to bylo mnohem lepší a byl to už výkon, od kterého se Pogba i celá Francie mohou odrazit.

redakce/as/