Žhavé novinky z NFL

2016. 06. 12. 17:59    
Čas čtení: 3 minuta

10. 6. 2016 – NFL už je po velmi vzrušujícím draftu, který jste mohli i Vy vidět poprvé na obrazovkách Sportu TV, v další fázi předsezonních příprav. Většina nováčků a žádaných volných hráčů podepsala své smlouvy a týmy se tedy soustředí na předsezonní minikempy a tréninky, které vyústí v tréninkové kempy jednolitivých týmů, které budou začínat v polovině července. Týmy posléze odehrají čtyři přípravná utkání a v září už končně vypukne ta pravá sezona NFL!

V NFL ale není nouze o žhavé novinky a zprávy. New York Jets jsou stále v kontaktu se svým QB z minulého roku Ryanem Fitzpatrickem, ale pořád se nemohou dohodnout na délce a výši nového kontraktu. Fitzpatrick se nechal slyšet, že by akceptoval jednoletý kontrakt na 12 milionu dolarů, který by byl celý garantovaný, aby ukázal, že sezona 2015 nebyla náhoda a dobrou hrou v tomto roce si tam připravil půdu pro tučnou smlouvu po konci této sezony. Jets naopak nabízejí svému bývalému rozehravači 3-letou smlouvu s potencionálním výdělkem až 36 milionů a v prvním roce garantovaných 12 milionů. Problém je ale částka v příštím roce, kde by si Fitzpatrick vydělal pouze 6 milionů a to by byla cena hodně pod hodnotou trhu, pokud by se Fitzpatrickovi vydařila i tato sezona, jako ta minulá. Sága Jets-Fitz tedy bude zřejmě pokračovat a bude zajímavé sledovat, zdali za NYJ nastoupí znovu Fitzpatrick nebo někdo z trojce QBs Hackenberg, Smith, Petty, které mají Jets momentálně na soupisce.

Kontroverze na postu QB není ale pouze u New York Jets, ale velké souboje o pozici jedničky pro letošní sezoně se odehrají i u San Francisca 49ers a Cleavelandu Browns. Colin Kaepernick z 49ers chtěl po konci loňského ročníku po svém týmu, ať ho vymění a hodně se spekulovalo o tom, že chce zamířit do Denveru, kde skončil Payton Manning a Brock Osweiler podepsal s Houston Texans a místo QB zůstalo prázdné. Nicméně San Francisco Kaepernicka nevyměnilo a nový trenér Chip Kelly si tak ponechal dva rozehrávače z minulé sezony Kaepernicka a Gabberta, kteří se poperou o místo jedničky u týmu z Californie. Kaepernick také nedávno prohlásil, že už je to za ním a je nadšený se spoluprácí s Kellym a jeho ofenzivním systémem, který mu velmi sedí. Ani nový trenér Cleavelandu Browns Hue Jackson neodtajnil, kdo má navrch v souboji o jedničku na pozici QB. Po příchodu Roberta Griffina III z Washingtonu a návratu jedničky z minulého roku Joshe McCowna, se rozhodne až v tréninkovém kempu a v přípravných zápasech, kdo nastoupí pod centrem v prvním týdnu základní části.

Problémy mají i úřadující šampioni z Denveru. Nejprve jim odešli oba QBs – jak Payton Manning (důchod) tak Brock Osweiler (Texans), a generální manažer John Elway to vyřešil akvizicí v podobě bývalého rozehrávače Jets a Eagles Marka Sancheze a draftováním talentovaného Paxtona Lynche z univerzity Memphis, kteří budou soupeřit o pozici jedničky. Vrásky na čele jim dělá i hvězdný linebacker Von Miller, se kterým se stále nemohou domluvit na nové smlouvě. Miller dokonce odmítl nabídku za více než 100 milionu dolarů a vyjednávání stále pokračují. Největší problém je ale zdraví a akce další hvězdy, CB Aqiba Taliba, který byl postřelen v Dallasu. Taib byl udájně hodně pod vlivem a nepamatuje si jak se celá událost přihodila, vyšetřovatelé nevylučují, že se Talib postřelil sám. Naštěstí pro Taliba a Broncos, postřelení není vážné a CB by měl být v pořádku, ale vzhledem k problémům se zbraněmi, které měl Talib v minulosti, není vyloučené že mu komisař Goodell udělí nějakou suspendaci.

Tom Brady a jeho tým advokátů se odvolali proti rozhodnutí o udělení čtyř zápasového trestu za roli v aféře “Deflatgate” podhuštěných míčů a tato aféra nenachazí konce ani po roce a půl od jejího začátku. Bude zajímavé sledovat zdali soud v Americe toto znovuotevření případu povolí, nebo bude za Patriots muset k prvním zápasům tohoto ročníku nastoupit náhradník Jimmy Garoppolo.

NFL je tedy stále v plném proudu i když do zápasů je stále necelých sto dní. Pokud budou chtít týmy ještě posílit tým, či zaplnit místo v sestavě, zde je pětice nejlepších stále dostupných volných hráčů:

QB Fitzpatrick, RB Foster, DE Hardy, WR Boldin a OG Evans.

Jan Štiegler