Světový šampionát házenkářek je přede dveřmi

2017. 11. 29. 17:51    
Čas čtení: 2 minuta

29. 11. 2017 – Už jen desítky hodin nás dělí od prvních minut herního plánu nadcházejícího setkání nejlepších házenkářek kontinentů. Světový šampionát za účasti 24 celků začne prvního prosince úvodním duelem mezi domácím družstvem Německa a v házenkářských kruzích exotickým Camerunem, který bude mezi elitou startovat teprve podruhé v historii a navíc po dvanácti letech.

Němečtí fanoušci proto v tomto duelu očekávají jasné vítězství svých barev. Zároveň ale věří, že to nebude poslední slovo a ambice jejich děvčat budou mířit hodně vysoko – je pravdou, že domácí prostředí může hodně pomoci. Papírové favority mistrovství světa je však nutno hledat jinde. Především pak v družstvech Norska a Holandska, finalistech nejen posledního šampionátu 2015, ale i posledního evropského mistrovství v minulém roce. Oba celky mají velmi kvalitní kádry s celou řadou zkušených házenkářek a co víc, hvězdy tam pracují ve prospěch týmu.

Hodně vysoko budou určitě pomýšlet i reprezentantky Francie, Španělska, Dánska a Švédska. Sázkou do loterie jsou pak výkony házenkářek Ruska, které jsou nejúspěšnější zemí historie se čtyřmi zlatými, ale posledním velkým výsledkem je zlato z olympiády v Riu, kdy ale poté propadly na evropském šampionátu ve Švédsku, kde skončily až na sedmé příčce. Totéž platí víceméně i o Polkách,které byly na posledních dvou mistrovstvích 2013 a 2015 čtvrté, ale na „Evropě“ 2016 skončily v propadlišti dějin – až na patnáctém místě. Překvapit mohou Rumunky, Maďarky a možná i Černohorky – pod taktovkou Per Johanssona, který na lavičce po osmi letech vystřídal tamní legendu Dragana Adžiče se totiž vracejí ostřílené Katarina Bulatovičová a Jovanka Radičevičová.

Po pauze v roce 2015 se na scéně znovu objeví házenkářky České republiky. Bude to jejich šestý start mezi světovou elitou – nejlépe dopadly v letech 1995 a 1997, kdy skončily shodně na třináctém místě. Při posledním startu před čtyřmi roky v Srbsku pak na patnáctém. Desáté místo před rokem na evropském měření sil ve Švédsku ukázalo výkonostní vzestup, který by měla děvčata potvrdit právě letos v Německu. Je jen škoda, že celek bude postrádat minimálně v úvodu šampionátu zkušenou Janu Knedlíkovou, kterou vyřadilo zranění.Naopak by měl těžit z životní formy kapitánky Ivety Luzumové, která je s 50 natřílenými góly v barvách Thuringeru nejlepší střelkyní Champions league. Trenér Jan Bašný chce v těchto hodinách ještě odstranit slabiny, které objevil při poslední prověrce na turnaji v Chebu – a to především určitou nevyrovnanost obranné a útočné fáze v průběhu zápasů. Jinak bude určitě spoléhat především na bojovnou morálku, která zdobila družstvo před rokem na evropském šampionátu.

Na setkání nejlepších budou chybět reprezentantky Slovenska, které se na „svět“ probojovaly jen jednou – v roce 1995, kdy skončily na dvanáctém místě.

Jen nostalgicky můžeme připomenout společnou reprezentaci Československa, která v minulosti získala všechny tři cenné kovy a to v rozmezí let 1957 až 1986. Překvapilo to zvláště v posledně jmenovaném roce, kdy svěřenkyně trenéra Jiřího Zerzáně získaly senzačně stříbrnou medaili.

Na průběh šampionátu, který se hraje od 1. do 17. prosince se můžete těšit na obrazovkách obou našich kanálů SPORT1 a SPORT2. Uvidíme, zda se potvrdí dosavadní dominance evropských družstev či překvapí někdo mimo kontinent, jako se to podařilo zlatým reprezentantkám Jižní Koree a Brazílie v letech 1995 a 2013!?

Jan Slepička