Žhavé novinky z NFL

2017. 07. 07. 19:06    
Čas čtení: 2 minuta

7.7.2017 – Za malou chvíli v NFL odstartují tréninkové kempy a přípravné zápasy a my se v krátkém shrnutí podíváme, co se děje v nejlepší fotbalové lize světa v této „okurkové“ sezóně.

Všechny týmy se už pomalu po OTA (organizovaných trénincích) a sérii minikempů připravují na to nejdůležitější, a to jsou tréninkové kempy a čtyři zápasy preseason, které rozhodnou, kdo si z 90-ti členného týmu na začátku sezóny vybojuje místo na 53 členné soupisce pro hlavní sezónu. Každý rok přijde o místo několik velkých jmen a spekulovat o tom kdo to bude tento rok, by bylo na dlouhé psaní, proto se velká pozornost ubírá k tématu, který nováček na pozici QB si vybojuje místo startera. Největší šance se přiřazuje QB Houstonu Deshaunu Watsnovi, který bojuje o místo prvního rozehrávače s Tomem Savagem. Houston nevyšla epizoda s Brockem Oswailerem a jinak dobře sestavenému a silnému týmu chybí právě dobrá hra QB pro větší úspěch. Zdali tento rozdílový hráč bude právě vítěz národního šampionátu z univerzity Clemson Watson, nebo veterán Savage ukáže až právě měsíc srpen. Dvojka letošního draftu QB Mitchell Trubitsky se nechal slyšet, že je plně srozuměn se svou funkcí učit se za Mikem Glennonem, který s Bears podepsal před touto sezonou 3-letý kontrakt na 45 milionů dolarů. Otázkou ale zůstává, jestli tato překvapivá dvojka draftu nepřevezme otěže svého týmu už v průběhu této sezony, jako v případě Jarreda Goffa u LA Rams v loňském roce. Takzvaný „longshot“, neboli malou šanci stát se primárním rozehrávačem má Patrick Mahomes z KC Chiefs, který bude krýt záda Smithovi, jenž dotáhl Chiefs do playoff podruhé v řadě. Černým koněm v boji o pozici jedničky by mohl být DeShone Kizer z Browns, který se utká s Brockem Oswailerem a Codym Kesslerem o pozici jedničky. Kizer má jako nováček nejméně výhodnou pozici u startu, ale u Browns člověk nikdy neví.

V této části roku také NFL upravila několik pravidel. To, které asi nejvíce potěší běžného fanouška, je povolení některých způsobů oslav po skórovaném TD. NFL tak už nebude nadále penalizovat hromadné oslavy, nebo použití míče jako součást oslavy. Nadále je ale zakázáno provozovat oslavy se sexuálním nebo agresivním podtextem, nebo oblíbený dunk mezi týče na field goal. Z mého pohledů se jedná o jasný krok správným směrem, protože nesmyslné pískání jakékoliv kreativní oslavy TD z minulého roku poškozuje celou soutěž a rozhodně nepřispívá k sledovanosti NFL. Další novinkou je zkrácení prodloužení z 15 minut na 10, údajně pro větší bezpečnost hráčů. Přezkoumávání sporných situací bude pak ve všech zápasech na týmu specialistů vedeným vice presidentem rozhodčích Deanem Blandinem, kteří budou mít svoji centrálu v New Yorku a s rozhodčími budou komunikovat pomocí sluchátek a tabletů na sideline. Zakázáno bude také přeskakování snappera při kopu, ubyde tedy několik zajímavých skokanských akcí, kterých jsme mohli v minulém roce vidět hned několik.

Tréninkové kempy začnou v druhé části měsíce července a na první přípravný zápas – Hall of Fame Game, se můžeme těšit 3.srpna, kdy si to mezi sebou rozdají Dallas Cowboys a Arizona Cardinals na stadionu Toma Bensona v Ohiu, před zraky čerstvých členů síně slávy NFL. Doufejme, že se v relativně klidné offseason na velké aféry nestane nic závažného a my si můžeme v klidu vychutnat čekání na ten pravý fotbal. Od začátku preseason už vše půjde v rychlém tempu a v září tu máme na co všichni tak netrpělivě čekáme – začátek ostré sezóny NFL!

Jan Štiegler