Kvalifikace: První řada pro Ferrari po devíti letech!

2017. 04. 29. 19:32    
Čas čtení: 2 minuta

29.4. 2017 – Velká cena Francie 2008 byla posledním podnikem, kdy Scuderia získala první řadu v kvalifikaci. To platilo až do soboty Grand Prix Ruska 2016. V té se totiž oběma jezdcům Ferrari podařilo porazit Mercedes a uzmou první dvě místa na startu. Lepším z dvojice jezdců byl Sebastian Vettel, který získal pro stáj se vzpínajícím se koníkem ve znaku první pole position od GP Singapuru 2015.

V první části kvalifikace byly nejrychlejší vozy Mercedesu, jenže Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen nazuli tvrdší super-měkkou sadu pneumatik. Byl to právě Němec, kdo i s touto „nevýhodnou“ sadou nebyl daleko za Stříbrnými šípy. V závěru se do smyku dostali Wehrlein a Palmer, který dokonce trefil bariéru. Spolu s nimi nepostoupili Vandoorne, Ericsson a Grosjean, jenž se celý víkend trápí se svým vozem. Francouz obsadil úplně poslední místo.

Ve druhé části pořádně zabraly mercedesy, když Valtteri Bottas oběma jezdcům Ferrari „naložil“ sedm desetin vteřiny. Na rozdíl od německé stáje ale Scuderia v závěru prostředního segmentu zkusila ještě jednou vyjet a snížila svoji ztrátu na čtyři desetiny v podání druhého Kimiho Räikkönena. Nepostoupili Sainz, Stroll, Kvjat, Magnussen a Alonso.

Poslední část nezahájil dobře Mercedes, který musel přerušit první rychlé pokusy, jelikož Lewise Hamiltona na dráze předjel Nico Hülkenberg. Po úvodních rychlých kolech byl nejrychlejší Räikkönen před Bottasem, Vettelem a Hamiltonem, přičemž Mercedes evidentně ztrácel v posledním sektoru. V rámci druhého pokusu se zlepšil pouze Sebastian Vettel, který se vyšvihl rovnou na pole position. Jezdci německého týmu měli rozjeta dobrá kola, jenže opět ztratili v závěrečné části okruhu.

Výsledky kvalifikace na GP Ruska:
autor: www.gpf1.cz

C-lTHuJXgAAiZvK

C-lTHuJXgAAiZvK