Jak svět objevil Mbappého poté, co byl už dávno objeven

2018. 07. 07. 14:14    
Čas čtení: < 1 minuta

7.7. 2018 – Pro fanouška, který sleduje francouzskou fotbalovou ligu nebo se orientuje v Lize mistrů je současné okouzlení fotbalového světa teenagerem Mbappém něco jako příběh pro pomalejší. Hráč, který se odborného i veřejného uznání dočkal už před rokem a půl, je až nyní veleben v míře velmi hojné.

Jenom to ukazuje, jak je jeviště fotbalového mistrovství světa důležitou a sledovanou scénou. Ano, můžete namítnout, že kdyby hrál Mbappé ve větší a sledovanější lize, než je ta francouzská, jeho kvality by širší fotbalová veřejnost vysledovala dříve. Ale jen to jen minoritní část pravdy. Ta podstatnější spočívá v tom, že mistrovství světa je i díky své čtyřleté periodě jedinečným jevištěm, na kterém když někdo zazáří, má to nesrovnatelně větší ohlas než při úspěchu na klubové scéně. Protože mnoho lidí se na fotbal podívá třeba jen při takové události, jaké je mundial.

Mohli byste namítnout, že to už Mbappé nepotřebuje. Má angažmá v bohatém klubu, před sebou skvělou budoucnost. A ačkoli se zprávy o tom, že z něj chce Real Madrid udělat nejdražšího fotbalistu planety se (prozatím) nepotvrdily, může se to do budoucna snadno stát. Jenže zájem širšího kruhu veřejnosti bude znamenat i to, že už nyní nikoli nízká cena marketingové značky Mbappé půjde nyní raketově nahoru.

Stát se může cokoli, ale nezdá se, že by to Mbappému mělo zamotat hlavu. Bude to znít skoro až archaicky, ale tento mladý muž je velmi dobře vychován. Toho, co se mu povedlo, se mu nezamotala hlava. Manažera mu dělá tatínek, mladého tak má stále pod kontrolou a ten nevypadá, že by měl touhu nějak klackovatět.

Nejprve titul v lize, pak angažmá s dobrou pozicí v bohatém klubu. A dál? Možná už brzy velký sukces na mistrovství světa. A Zlatý míč do budoucna? Nezní to jako nonsens…

redakce/AS/