Nově vržené francouzské kostky

2018. 05. 18. 09:26    
Čas čtení: 2 minuta

18. 5. 2018 – Vítězství Atlética Madrid ve středečním finále Evropské ligy neudělalo radost jen v Česku a Turecku, kde tamní vicemistři přeskočí druhé předkolo Ligy mistrů a začnou až ve třetím. Což kromě přiblížení milionářské soutěži přináší také dobrou zprávu pro případný plán B – v případě vyřazení postup do základní skupiny Evropské ligy.

Příjemnou zprávu to přineslo i několika týmům ve francouzské lize. Nově se teď do skupinové fáze Ligy mistrů bude z Ligue 1 postupovat i ze třetího místa (dosud měly jít rovnou do skupin dva celky a ten na třetím místě měl mířit do kvalifikace). Kluby, které skončí na čtvrtém a pátém místě, půjdou rovnou do skupinové fáze Evropské ligy. Tým na šestém místě půjde do druhého předkola.

V posledním kole francouzské ligy je tak stále o co hrát. Monako, Lyon a Olympique Marseille si to rozdají o dvě vstupenky do skupinové fáze Ligy mistrů.

Celek Rennes s českým brankářem Tomášem Koubkem má jistotu nejhůře šestého místa. Ale je rozdíl jít rovnou do skupinové fáze Evropské ligy nebo muset do druhého předkola a začít tak příští sezónu již 26. července. Nicméně šance na páté místo jsou obrovské. Připravit o něj může bretaňský tým jen porážka s Montpellierem a vysoká výhra Nice v Lyonu (při prohře Rennes třeba o branku by Nice muselo nad Les Gones vyhrát o tři góly). Pokud tedy červenočerní neselžou, o šesté místo si to rozdají Nice, Bordeaux a Saint Étienne.

Hraje se také o udržení. Jistotu v minulém kole získaly dva celky – Lille a Štrasburk. Blízko je Caen, k definitivě mu stačí bod. Ale hraje s PSG. Které po zisku titulu ztratilo hodně ze své dravosti, ostrosti a touze dávat góly a vyhrávat, ale pořád je to soupeř s extrémně vysokou kvalitou. Na to, že Pařížané zaberou, spoléhají v Toulouse. Jejich výhra nad Guingampem a porážka Caen dává TFC jistotu záchrany. Nyní jsou osmnáctí, tedy na barážové pozici. A musí se dívat i pod sebe. Troyes má pouze o bod méně a je devatenácté. Odtud se sestupuje napřímo. Úplně se zachránit už Troyes nemůže. Bod z utkání proti Monaku, které navíc má svou vlastní motivaci, je na baráž je pro tento celek málo, Potřebuje tři body a maximálně bod Toulouse. Pak by se klub z města na řece Seině probojoval na sedmnáctou pozici, vysloužil by si tak možnost hrát baráž.

Z posledního kola Vám nabídneme znovu tři duely. Živě Lyon s Nice, ze záznamu pak vzhledem k nabitému fotbalovému programu sobotního večera utkání mezi Troyes a Monakem a zápas mezi Caen a PSG.

Stále se hraje o hodně, těšíme se na slyšenou!

redakce/as/