Další porce NFL za námi

2018. 11. 05. 09:55    
Čas čtení: 2 minuta
NFL

27.8.2018 – NFL mělo na pořadu třetí týden předsezónních zápasů, a to znamenalo, že fanoušci NFL mohli konečně vidět většinu největších hvězd v akci. Třetí týden je totiž většinou poslední zkouškou pro ostřílené hráče, před samotným výkopem základní části.

Svou první větší akci v preaseason zaznamenal například MVP loňské sezóny QB Tom Brady. Brady v zápase proti Carolině naházel 102 yardů a i bez větší přítomnosti hvězdného TE Roba Gronkowskiho ukazuje, že věk 41 let je v jeho případě pouze číslo. Uvidíme, zdali s výkonností Brady bude nadále patřit ke špičkám ligy, nebo půjde strmě dolů stejně jako Payton Manning v sezóně 2015.  Rozhodně horší noc zažil druhý z MVP loňské sezóny, tentokrát ze Super Bowlu QB Eagles Nick Foles. Foles, který zatím nahrazuje stále zraněného Carsona Wentze si v duelu s Browns připsal 2 interceptiony a celý útok pod jeho taktovkou působil nejistým dojmem. Bude zajímavé sledovat, zdali se Wentz stihne dát do kupy před jejich úvodním výkopem proti Atlantě Falcons. Wentz sice už trénuje s týmem, ale necelé dva týdny před ostrým startem soutěže stále nedostal zelenou ke kontaktu.

Horkým tématem je také nástup nováčků na pozici quarterbacka hned v prvním týdnu základní části. Letošní draft, který byl doslova nabitý výběry rozehrávačů na vysokých místech by k tomu předurčoval, ale opak je pravdou. Jednička draftu Baker Mayfield z Browns sice předvádí velmi dobré výkony, ale na pozici startera se počítá se zkušeným Tyrodem Taylorem, který zatím vede první tým Clevelandu. Podobnou pozici má i QB Josh Rosen v Arizoně, kde kryje záda zkušenému Bradfordovi. Rosen se navíc v tréninku před zápasem třetího kola preseason lehce zranil a do zápasu s Cowboys vůbec nenastoupil. Dveře do prvního týmu se minulý týden otevřely dalšímu nováčkovi – Josh Allanovi z Bills, když si jeho spoluhráč a dosavadní starter AJ McCarron poranil klíční kost a svému týmu bude nějakou dobu chybět. Allen ale v tomto týdnu preseason nastoupil až za Nathanem Petermanem, který převzal otěže po McCarronovi. Největší šance se tak dávají letošní trojce draftu Samu Darnoldovi z Jets, který svádí souboj se svým spoluhráčem Joshem McCownem. O tom, kdo povede tým stíhaček na začátku základní části se tak rozhodne pravděpodobně v následujícím týdnu tréninků.

Ve třetím týdnu bylo vidět hned několik skvělých týmových výkonů. V perfektní práci pokračuje obrana Arizony Cardinals, která vytvořila v zápase proti Dallasu hned osm turnoverů. Pokud si Cardinals přenesou formu i do základní části bude divize NFC West velmi zajímavá. Velmi dobře hraje i obrana Clevelandu Browns, která v zápase s Eagles svému soupeři nepovolila ani bod. Září hlavně mladý pass rusher Myles Garrette, který terorizoval soupeřův útok svou silou a rychlostí. Browns tedy rozhodně chtějí navázat na zlepšené výkony v letošní preseason a chtějí dát zapomenout na loňskou sezónu bez vítězství.

Špatné zprávy ve třetím týdnu preseason potkali Jacksonville Jaguars, jejich WR Marquise Lee si poranil koleno a svému týmu bude chybět celou sezónu. Bez svého WR se budou muset obejít i New England Patriots, když v průběhu týdne oznámil konec kariéry Eric Decker, jenž v NFL odehrál 8 sezón za Broncos, Titans a v poslední měsíc právě za Patriots.

Ve čtvrtém týdnu už se ukáží většinou hráči, kteří bojují o posledních pár míst v 53-členné soupisce a pak už přijde seškrtání soupisky z 90 jmen na zmíněných 53, se kterými týmy půjdou do základní části. Kdo bude překvapivým škrtem po preseason se dozvíme za týden a pak už bude konečně následovat dlouho očekávaný start základní části, u kterého nebudeme chybět ani my na Sportu TV.

Jan Štiegler