Portugalské chystání na Ronaldovo sbohem

2018. 11. 05. 10:32    
Čas čtení: < 1 minuta

22. 9. 2018 - Ačkoli se sám hráč na loučení aktuálně nechystá, je to něco, čemu se Portugalsko stejně výhledově nevyhne. Sice šly nějaké zvěsti o tom, že by Ronaldo mohl přestat reprezentovat už po ruském světovém šampionátu, ale ty se ukázaly být liché. A nic na tom nemění to, že při poslední reprezentační pauze Ronaldo dostal volno a mohl odpočívat.

Proces celkového omlazení kádru v portugalské reprezentaci už ale dávno začal. Nešlo to oddalovat. Kádr, který získal zlato na posledním mistrovství Evropy, byl na Euru nejstarší a měl věkový průměr skoro 30 let. I proto na letošním světovém šampionátu chybělo z onoho kádru hned 10 mužů.

A poslední reprezentační pauza ukázala další neotřelá jména. Pár minut v přípravné duelu proti Chorvatsku dostal 19letý talent z Benfiky Lisabon, Gedson Fernandes. Mladý muž, o kterém bychom měli do budoucna ještě hodně slyšet. Ronaldovy absence zase využil ke dvěma z nemnoha reprezentačních startů Bruma, 23letý křídelník z Lipska. Pevnější a pevnější pozici v týmu mají 22letý útočník André Silva, který jediným gólem utkání sestřelil v Lize národů Itálii, nebo jeho jmenovec Bernardo Silva z Manchesteru City, 24letý hráč na křídlo s myšlením a schopnostmi hráče na pozici 10. A mohli bychom jet dál – Rubenu Nevesovi je 21, Williamu Carvalhovi 26, Brunovi Fernandesovi 24, Renatu Sanchesovi 21.

30 a více let bylo v nominaci Portugalska na zápasy Chorvatska na Itálie pouze 4 hráčům – gólmanům Betovi a Rui Patriciovi a obráncům Pepemu a Luisi Netovi. Naopak nominaci v útoku měli věkový průměr jen lehce přes 22 let.

Po Euru v roce 2020 bude Ronaldovi 35 let a konec v reprezentaci se tak bude nabízet. A je jasné, že až skončí, bude hodně chybět. Ale Portugalsko dělá všechno pro to, aby bylo připravené.

redakce/as/