Benfica s Bragou dominují, Sporting doplácí na absence

2018. 11. 05. 10:36    
Čas čtení: 2 minuta

25. 9. 2018 – Portugalská nejvyšší fotbalová soutěž má za sebou pět kol. Pouze dva týmy zůstaly neporaženy, obhájce titulu je třetí a do hry se vrátil nejlepší střelec minulé sezóny.

B+B zatím nikomu nedaly možnost mít pochybnosti o lídrech. Benfica a Braga zatím ztratily jen dva body a svou formu potvrdily i po reprezentační pauze. Benfica nastoupila doma proti outsiderovi z Aves, a přestože nechala po Lize mistrů odpočívat některé z klíčových opor, vyhrála bez problémů 2:0. První gól v sezóně navíc zaznamenal sledovaný mladíček João Félix, který v sestavě zaskakoval za Franca Cerviho. Krátce poté se ovšem po špatném došlapu zranil a argentinský záložník tak do hry musel už v prvním poločase. Zapomenout na únavu mu pomohl gól, kterým definitivně rozhodl o třech bodech. Ve čtvrteční předehrávce by už neměl chybět v základní sestavě.

Braga měla výrazně složitější úkol. Na Éstádio Municipal de Braga totiž přijel Sporting, který doposud ztratil body pouze v derby s Benficou. Doma ovšem musel nechat zraněného druhého nejlepšího střelce z minulé sezóny, Base Dosta. Ten kvůli svalovému zranění bude chybět ještě minimálně v následujícím týdnu a ze stejných důvodů nemůže momentálně hrát ani zkušený obránce Jérémy Mathieu. Sporting tak znovu vepředu spoléhal na trojku Nani – Montero – Raphinha, která má vynikající kombinační schopnosti, ale zakončení jí činí nemalé potíže. Braga hrála od úvodu odvážně, ale zároveň trpělivě a to se vyplatilo ve druhém poločase, kdy Dyego Sousa potvrdil, že minimálně jeden hrotový forvard může být rozdílovým faktorem. V 67. minutě využil parádního průniku střídajícího Brazilce Eduarda a rozhodl zápas.

Porto po reprepauze zamířilo na stadion Vitórie Setúbal, kde jednoznačně muselo získat tři body. Další zaváhání už by totiž mohlo znamenat ztrátu kontaktu s čelem tabulky. I proto portugalský mistr nastoupil v silné sestavě, včetně uzdraveného Danila Pereiry. Zápas mnoho fotbalové krásy nepřinesl, ale góly nechyběly. Kamerunský bombarďák Vincent Aboubakar se prosadil po úvodní čtvrthodince a dostal své mužstvo do klidové polohy. Druhý gól přidal ze standardní situace portugalský reprezentant Sérgio Oliveira. I tak ovšem Porto zůstává na třetím místě s jednobodovou ztrátou na čelo. Sporting, který se mimo jiné musí vypořádat také se žalobou ze strany Sinišy Mihajloviče, je momentálně čtvrtý.

Mimo výše uvedené Liga NOS o víkendu zaznamenala návrat krále střelců. Brazilec Jonas měl už takřka potvrzený přestup do Saúdské Arábie a v úvodních kolech za Benficu nenastupoval.  S postupem času se ovšem začaly objevovat informace, že z odchodu sešlo a naopak přišel podpis nové smlouvy. V 5. kole se 34letý forvard objevil na lavičce a na posledních zhruba 20 minut dokonce naskočil do zápasu. Publikum na Estádio da Luz na 34 gólů z minulé sezóny nezapomnělo a zkušeného borce doprovodilo na hřiště intenzivním potleskem. Proti Desportivu Aves sice nakonec zůstal bez trefy, ale na čtvrteční duel s Chavesem bude připraven.

redakce/mim/