Fotbalová Anglie a její spasitel prodlužují spojenectví

2018. 11. 05. 10:44    
Čas čtení: < 1 minuta

28. 9. 2018 - Není to zase tak dávno, co na tom anglický fotbal nebyl dobře. Na Euru před dvěma lety vypadli Angličané v osmifinále ostudně s Islandem, a předpokládaný zachránce Sam Allardyce opouštěl anglický koráb s ostudou. Po nejlepším mistrovství světa od roku 1990 jsou ale „Three Lions“ zase plni optimismu.

A odměnu dostal i ten, který má na zlepšení pozice Anglie velký podíl. Gareth Southgate před dvěma lety seniorské reprezentaci Anglie pomohl jako výpomoc od jedenadvacítky, a i když Greg Clark z pozice šéfa anglické fotbalové asociace tehdy váhal, zda bývalého hráče reprezentace jmenovat do funkce hlavního trenéra, dnes určitě nelituje.

I proto Anglie nabídla v létě rodákovi z Watfordu prodloužení kontraktu u národního týmu. A Southgate se ve čtvrtek vyjádřil souhlasně. Smlouva bude nově platná do roku 2022. A Southgate si finančně polepší. Podepsat by ji bývalý hráč Crystal Palace, Astony Villy nebo Middlesborough měl před dalším zápasem Ligy národů proti Chorvatsku 12. října.

Nejenom Anglie, i Southgate ušel za poslední dva roky kus cesty. Ještě po konci Roye Hodgsona po nevydařeném Euru si na nároďák Anglie netroufal. Ani v době, kdy reprezentaci vedl Sam Allardyce. Když souhlasil, že Anglii v září 2016 dočasně převezme, možná sám netušil, do čeho se pouští. Ale po prvních čtyřech zápasech v roli dočasného kouče, ve kterých neprohrál, dostal chuť, a když se zvažovala jména těch, kteří by mohli být do funkce trenéra jmenováni, už se o pozici hlasitě hlásil.

Angličané určitě kvitují, že tedy Southgateovi důvěru dali. Reprezentace se po ruském světovém šampionátu vrátila v pozici národních hrdinů. Přestože medaile necinkla. Ale Southgate fanouškům vrátil hrdost nad týmem, který je reprezentuje. A celkově vztahy mezi veřejností a anglickým fotbalem hodně pookřály. Jednou stránkou věci jsou výsledky a výkony, ale druhou stránkou věci je i osobnost trenéra. Právě Southgate má svým chováním a faktem, že dění kolem týmu více otevřel okolí velký podíl na tom, že anglická veřejnost už o reprezentantech nemluví jako „o mazáncích se sluchátky na uších“, ale jako o svých oblíbencích.

redakce/as/