Sancho: smutná zkušenost City a naděje Dortmundu poprvé v reprezentaci

2018. 11. 05. 11:00    
Čas čtení: 2 minuta

5. 10. 2018 - Neznáte ho? Brzy by se to mělo změnit. Jadon Sancho, 18 let. Prošel Manchesterem City, kde patřil spolu s Fodenem a Diazem mezi ty největší mladé talenty. Nyní prodloužil v Dortmundu a teď už se může radovat z první reprezentační pozvánky od anglického kouče Garetha Southgatea.

Ještě ve středu se mluvilo o tom, že Sancho, do této doby anglický reprezentant do 19 let, dostane prvně pozvánku do výběru U-21. Nakonec je pro něj realita ještě sladší. Společně s dalšími mladíky, 19letým Mountem a 21letým Maddisonem dostal první pozvánku do seniorského národního týmu.

Southgate přiznal, že Mountovi a Maddisonovi dveře do prvního týmu otevřela zranění některých opor, se kterými původně do nominace počítal. Nikoli však u Sancha. Ten by si prý nominaci zasloužil v každém případě, bez ohledu na vnější okolnosti.

V City byli před rokem hodně smutní a naštvaní, když jim tehdy 17letý mládenec oznámil, že kvůli tomu, že nevidí šanci na průlom v prvním týmu, profesionální kontrakt se Citizens nepodepíše. Mluvilo se o Arsenalu, o Tottenhamu nebo o městském rivalu United. Sancho, který začínal ve Watfordu, se ale rozhodl k odvážnějšímu kroku a Anglii opustil kvůli Borussii Dortmund. A zatím nemusí ani jedna strana litovat.

Sancho do této sezóny vstoupil parádně. Ačkoliv v bundeslize zatím ani jednou nenastoupil od začátku, nasbíral za 6 zápasů 5 asistencí. A spotřeboval na to jen 124 minut. Má více asistencí než Messi nebo Ronaldo. A více než kdokoliv jiný v pěti největších evropských ligách od začátku sezóny. Celkem má na kontě 9 soutežních startů a v nich už 8 gólových asistencí. Naposledy bodoval v Lize mistrů, kde dostal šanci od první minuty. Po změně stran premiérově odemknul obranu Monaka parádní průnikovou přihrávkou do šestnáctky na zakončujícího Bruun Larsena.

Co je na hráči výjimečného? Někteří ho připodobňují k bývalému hráči Dortmundu Dembelému, který nyní válčí v Barceloně. Slyšel jsem i přirovnaní k Neymarovi. Za to bych se klidně postavil. Sancho je s míčem, stejně jako Neymar, opravdu hodně šikovný. A cokoli, co s míčem udělá, není jen proto, aby se ukázal, jaký je kanón nebo někoho zesměšnil. Ale při každém driblinku, při každém triku, se snaží o maximální efektivitu. A je v tom opravdu dobrý. Letošní čísla o tom hovoří sama za sebe.

Sancho je doma křídelní pozici. Primárně vlevo, ale nastupuje i na pravé straně. Je pekelně rychlý, má vážně vynikající přihrávku a schopnost se dobře rozhodnout. Na poslední třetině hřiště je opravdovým zabijákem. Pokud ho nedostoupíte, už cpe balon do šance. Navíc má něco, co hráči v jeho věku nemají úplně vždy – je totiž výborný i ve hře bez míče.

V součtu je na 18 let herně velmi vyspělý. A i proto dává pozvánka do prvního týmu Anglie smysl. Že by měl hrát nějakou velkou roli už nyní, v Lize národů v Chorvatsku a Španělsku, očekávat nelze. Ale v blízkém budoucnu by měl být i v národním týmu jedním z těch, kvůli kterým na fotbal chodíme.

redakce/as/