Shrnutí 5. týdne NFL

2018. 11. 05. 12:33    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

9.10.2018 – Páté kolo minulostí, další rekord NFL překonán. Drees Brees z New Orleans se zasloužil o přepsání historických tabulek a připisuje si další rekord na své konto. NFL se přehoupla do své druhé čtvrtiny a zde je shrnutí po první čtvrtce základní části.

Páté kolo přineslo znovu překonání několika historických milníků. QB New Orleans Saints Drew Brees, v zápase proti Redskins překonal legendárního Paytona Manninga a jeho 71 940 naházených yardů. Breesovi se to povedlo hned ve druhé čtvrtině, kdy přihrávkou našel WR Smitha, který ji přetavil v 62 yardový touchdown. Ihned poté byla hra na chvíli zastavena, aby si Brees a diváci mohli vychutnat tento velký okamžik. Brees obdržel na hřišti drobné ocenění a míč, se kterým překonal tento milník a vychutnal si potlesk ve stoje od zaplněného Superdomu. Nechybělo ani krátké objetí s rodinou, která byla přítomna na hřišti. Nejbližší pronásledovat Breese, který stále hraje je Tom Brady, který však má o více než 5000y méně, tento rekord tak zatím zůstane neohrožen.

Dalším rekordmanem se stal WR Adam Thielen z Minnesoty. Ten totiž dokázal něco, co před ním nezvládli ani členové síně slávy jako jsou WRs Randy Moss, Tarrell Owens nebo Jerry Rice. Thielen v zápase proti Eagles získal vzduchem 110y a byl to jeho pátý zápas od začátku sezóny, kdy měl nachytáno více než 100y. Eagles i díky jeho příspěvku porazili úřadující šampiony z Phiadelphie a znovu se dostávají na vítěznou vlnu po rozpačitém startu sezóny. Naopak pro Eagles je to druhá prohra v řadě a tým tak na začátku sezóny trochu zažívá zápasovou kocovinu po vítězství v loňském ročníku. VIKINGS 23, EAGLES 21.

Rozpoležení v jednotlivých divizí se má následovně:

AFC East – 1.Patriots 3-2 2.Doplhins 3-2 3.Bills 2-3 4.Jets 2-3

Patriots se i po trochu nepřesvědčivém startu v měsíci září dostávají zpět do formy a po pěti týdnech jsou díky lepšímu vzájemnému zápasu s Miami na prvním místě. Naopak Dolphins, kteří začali sezónu 3-0, prohráli dvě utkání v řadě. Stejnou bilanci mají Bills a Jets, kteří trochu překvapivě stále drží po čtvrtině základní části Patriots na dohled.

AFC North – 1.Bengals 4-1 2.Ravens 3-2 3.Browns 2-2-1 4.Steelers 2-2-1

Posledním vládcům této divize Pittsburgh Steelers se vstup do sezóny nevydařil. Dvě prohry a remíza rozhodně nejsou bilancí, kterou na začátku října fanoušci očekávali. Navíc RB Bell stále v nedohlednu a zlepšená konkurence v divizi oddaluje příčky zajišťující playoff. Naopak velmi dobře se rozehráli Bengals, kteří i přes těsné výsledky prohráli pouze jednou. Ravens se zlepšeným výkonem QB Flacca vypadají jako playoff tým. Browns, kteří už nejsou otloukánky ligy v tomto kole porazili v prodloužení Ravens, a jsou tak neoficiálními panovníky nastaveného času, ve kterém se ocitli už potřetí z pěti utkání.

AFC South – 1.Titans 3-2 2.Jaguars 3-2 3.Texans 2-3 4.Colts 1-4

AFC South zdá se být zatím nejslabší divizí v celé konferenci AFC. Trochu za očekáváním jsou hráči Jaguars, kteří se v loňském roce dostali až těsně pod pomyslný vrchol a skončili v AFC Championship game na rukou Patriots, už nestačili na Chiefs a Titans. Tým z Tennessee je zatím nejméně čitelným v celé NFL. Titans vedený QB Marcusem Mariotou zatím zvítězili nad Eagles, Jaguars i Texans, ale prohra se slabšími Bills je znovu posunuje na rozhraní mezi dobrým a špatným týmem. Texans se po hrozivém startu sezóny dostávají zpět do hry v divizi a Colts zatím mají nejvíce smůly, když 8 správně rozpoložených bodů v prvních čtyřech týdnech by jim zajistilo o tři vítězství více.

AFC West – 1.Chiefs 5-0 2.Chargers 3-2 3.Broncos 2-3 4.Raiders 1-4

Zatím nejdominantnějším týmem celé AFC je tým Kansas City Chiefs, který je stále neporažen. V šestém týdnu je čeká velká zkouška proti Patriots a ta ukáže, jak jsou na tom opravdu tyto dva silné týmy z AFC. Chargers zatím drží pozitivní bilanci a znovu mohou být černým koněm v boji o playoff. Broncos a Raiders nezačali sezónu dobrými výkony a rychle ztrácejí v boji o vítězství v divizi.

NFC East – Redskins 2-2 2.Cowboys 2-3 3. Eagles 2-3 4.Giants 1-4

Výsledkově nejslabší divize celé konference NFC, kde se může s každým zápasem měnit pořadí na prvním místě. Horší start do sezóny si vybrali úřadující šampioni z Phialdelphie, ale ani výkony Giants, Cowboys a Redskins nejsou kdejaké a drží tuto divizi zcela otevřenou.

NFC North – 1.Bears 3-1 2.Packers 2-2-1 3.Vikings 2-2-1 4.Lions 2-3

Jen málokdo čekal, že po první čtvrtině základní části bude v této divizi ve vedení tým z Chicaga. Bears se po výměně pro Khalila Macka a zlepšené hře mladíka Trubiskyho osamostatnili na čele této severské divize. Naopak Packers a Vikings začali sezónu v pomalejším tempu a budou muset dohánět. Detroit se stejně jako Titans zatím daří proti silným soupeřům, ale nedokáží vyhrávat papírově slabší duely.

NFC South – 1.Saints 4-1 2.Panthers 3-1 3.Buccanneers 2-2 4.Falcons1-4

Kouzlení Tampy v podobě FitzMagic zmizelo po prvních dvou týdnech a o čelo divize se přetahují silné týmy Saints a Panthers. Velkým překvapením je zatím bilance 1-4 pro Falcons, kteří mají obrovskou smůlu na zranění a sezóna 2018 jim začíná proklouzávat mezi prsty.

NFC West 1.Rams 5-0 2.Seahawks 2-3 3.Cardinals 1-4 4.49ers 1-4

Západní divizi konference NFC zatím jasně kralují hráči týmu LA Rams. Tým vedený mladým QB Goffem navázal na výkony z loňské sezóny, a právě týmu z města andělů zatím patří titul nejlepšího týmu první čtvrtiny základní části. Naopak jejich soupeři Seahawks, Cardinals a 49ers už pomalu vyhlíží nový ročník, jelikož vstup do sezóny a výkony zatím nejsou vůbec přesvědčivé.

Hot&Cold:

HOT week 5: Offence Patriots- ze špatných výkonů se návratem Edelmana znovu zvedla. Bránit útok vedený Bradym, který má po boku Gronka, Edelmana, Gordna a Whitea bude znovu hodně složité.

COLD week 5: Mason Crosby, který v zápase s Lions, který Packers prohráli o 8 bodů, netrefil hned čtyři field goaly.

Jan Štiegler