Bude léčba Šilhavým pravým lékem pro českou reprezentaci?

2018. 11. 05. 12:38    
Čas čtení: < 1 minuta

13. 10. 2018 - Napadlo to mnoho z nás ve stejnou chvíli: V okamžiku, kdy český národní tým nakoupil v ruském Rostově pět kousků, se začaly počítat poslední momenty Karla Jarolíma v křesle trenéra národního týmu. O několik hodin později se domněnky proměnily v realitu. A že se trenérem stal Jaroslav Šilhavý, působilo jako logická volba. Ale co dál? Uspěje?

Výzev, které před novým českým reprezentačním trenérem stojí, není málo. Nalézt trochu užší okruh hráčů, kteří budou na srazy pravidelně jezdit. Objevit lídry, kteří reprezentaci na hřišti pomohou, když se nebude úplně dařit. Bude na něm, aby hráčům zvednul sebevědomí, které po debaklu v Rusku spadlo hodně hluboko dolů. Měl by také hře reprezentace vtisknout nějaký styl, nějakou herní tvář. To pod Jarolímem chybělo. A on i hráči by potřebovali, aby si reprezentace zase získala větší kredit fanoušků a médií. Ale k tomu bude potřeba naplnění předešlých podmínek. Plus dobré výkony a výsledky.

Z hlediska sportovní kvality je třeba si přiznat, že hráčský materiál, ze kterého současní trenéři národního týmu vybírají, je nesrovnatelný s tím, s jakým operovali trenéři Uhrin nebo Brückner na přelomu milénia. Šilhavý v první nominaci Šilhavý ukázal, že bude sázet na ty hráče, kteří ho dosud nezklamali. A ani on je. Vzájemná důvěra bude v situaci, v jaké se nyní česká reprezentace nachází, nesmírně důležitá.

Pro Šilhavého hovoří to, že má přirozený respekt hráčů. A ti za ním jdou. Je to férový chlap, který řeší vše na rovinu, bez kudrlinek a vytáček. A to může atmosféře v reprezentaci pomoci. Už nyní mluví hráči o tom, že se vzduch pročistil. A z hlediska herní taktiky je puntičkářem, má vypilované různé varianty, které mu na klubové úrovni fungovaly. Umí tedy dát hře styl a navíc umí hráčům precizně vysvětlit, jak to mají udělat, aby to fungovalo. A přesně to teď český nároďák potřebuje.

redakce/as/