Nastal podzim. Tulipány přesto kvetou

2018. 11. 05. 12:47    
Čas čtení: 2 minuta

20. 10. 2018 - Není to tak dávno, co média v Nizozemí naříkala, že tamní národní tým už nepatří ke špičce. Bylo to v době, kdy bylo jasné, že Oranje poprvé od roku 1984 nepostoupí na Euro. Tedy takřka přesně tři roky zpátky. Že na tom nizozemská reprezentace není opravdu dobře, ukázala i kvalifikace na ruský mundial. I v Rusku totiž Nizozemí chybělo. Ale nyní se zdá, že se Holanďané odrazili od pomyslného dna.

V posledních zápasech celek Oranje prohrál po velmi dobrém výkonu s francouzskými mistry světa, porazil Peru, přejel 3-0 Německo a naposledy remizoval venku s Belgií, tedy bronzovým medailistou z ruského šampionátu.

Jasně, můžete si říci, že to není nic moc. Jedna porážka, výhra nad Peru úplně neohromí, Němci nemají výsledky a Belgie nehrála v nejsilnější sestavě. Ale pokud jste viděli, jak Nizozemí hrálo v kvalifikaci o Euro 2016 a jak hraje nyní, víte, že je tam obrovský progres. Ne, nekoná se návrat totálního fotbalu, ale Nizozemí může už zase směle koukat vpřed.

Věci si, zdá se, začaly sedat poté, co se reprezentačního kormidla v únoru tohoto roku ujal Ronald Koeman. Zkušenost sama. A jediný muž, který ví, jaké to je projít hvězdným holandským trojlístkem PSV – Ajax – Feyenoord jako hráč i trenér.

Na něm bylo, aby se popasoval se stárnoucí generací hvězd typu Robbena, van Persieho, Sneijdera nebo van der Vaarta. A že to jsou nějací páni fotbalisté. Talentů ale měli Holanďané vždycky fůru. A ti navíc dostávají ve svých klubech dostatek šanci. Stačilo tedy zalovit a mít odvahu je vytáhnout do nejvyšších pater. Ale opatrně a citlivě. Ne jako Danny Blind, který takhle málem odstřelil nezkušeného de Ligta v Bulharsku. A Koemanovi to zatím vychází. A přitom se toho nebojí. V poslední nominaci na Německo a Belgii ukázala někdejší opora Barcelony hned na 5 hráčů, kteří do té doby za seniorskou reprezentaci nenastoupili ani jednou.

Proto svět poznává nové hráče. Kromě 19letého de Ligta jména jako jsou Dumfries, Frenkie de Jong, Rosario, Bergwijn nebo Groeneveld.

Z de Ligta a de Jonga už je velmi žádané fotbalové zboží, po kterém pokukují ty největší evropské celky. A zadarmo je rozhodně nedostanou. Ajax, PSV a spol. tak budou mít další prostředky na to, aby si ve svých akademiích mohli dál vymazlovat nové talenty. Takové, které do budoucna budou třeba zářit i v oranžovém dresu na reprezentační úrovni.

redakce/as/