Shrnutí sedmého týdne NFL

2018. 11. 05. 12:50    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

23.10.2018 – Konec přestupového období se blíží a NFL už zná svou první velkou výměnu. V sedmém týdnu se navíc rozhodovalo v několika zápasech v poslední akci a tento týden tak rozhodně patří k nejzajímavějším v celé sezóně.

Špatnou chvíli na konec jedné dlouhé šnůry výkonů si vybral kicker Ravens Justin Tucker. Ten přesně do 0:24 do konce čtvrté čtvrtiny proti New Orleans Saints trefil všech svých 222 extra pointů v NFL, jenže pak přišel pokus číslo 223. Nejlepší kicker celé NFL, který drží téměř devadesáti procentní úspěšnost všech svých field goalů, se poprvé ve své profesionální kariéře zmýlil a Ravens to stálo zápas. Ravens totiž ve čtvrté čtvrtině prohospodařili deseti bodové vedení a na závěr zápasu museli dohánět Saints, kteří vedli o TD. To se jim touchdownem Browna povedlo, ale zmíněný netrefený extra point Tuckera zanechal Saints v jednobodovém vedení, které po neúspěšném onside kicku uhájili. V zápase byl navíc překročen další milník, když se QB Saints Drew Brees stal teprve čtvrtým quarterbackem historie, který naházel 500 a více touchdownů. RAVENS 23, SAINTS 24.

Rušno bylo i ve Washingtonu, kam na divizní souboj přicestovali hráči Dallasu Cowboys a hrálo se o čelo divize NFC East. Redskins ve vyrovnaném zápase měli nad Cowboys navrch a necelé dvě minuty před koncem vedli o deset bodů. Cowboys ale pod taktovkou Daka Prescotta skórovali touchdown a pak obraným 3 a ven dokázali jít ještě na míč. Prescott znovu přesně nacházel své spoluhráče a dostal svůj tým na dostřel field goalu. Ten si hráči Cowboys ještě o pět yardů ztížili, když long snapper Ladoucer nedovoleně zvednul míč. S vypršením času a z 52 yardů trefil kicker Maher pouze tyč a z vítězství se tak radoval domácí celek. COWBOYS 17, REDSKINS 20.

Dalším zápasem, který přinesl rozuzlení až v poslední akci byly duel Chargers a Titans, který se hrál ve Wembley v Londýně. Titans se touchdownem těsně před koncem čtvrté čtvrtiny dostali na rozdíl jednoho bodu, ale místo klasického potvrzení kopem se rozhodli jít na vítězství a hrát za dva body. To se jim ale nepovedlo a vítězství si tak připsali Chargers. TITANS 19, CHARGERS 20. Rušno bylo také v Chicagu, kde domácí Bears sice tahali za kratší konec provazu, ale nakonec se málem dostali do prodloužení. Poslední akcí zápasu, tzv. Hail Marry, se totiž po zachycení dostali na 1y od endzóny Patriots, ti ale zastavili WR domácích a nedovolili tak vyrovnání utkání. PATRIOTS 38, BEARS 31.

První velká výměna před trade deadline se uskutečnila mezi týmy Oakland Raiders a Dallas Cowboys. Staronový trenér Raiders John Gruden se opravdu rozhodl přestavět tým k obrazu svému a po předsezonní výměně Macka do Bears, poslal svého dalšího hvězdného hráče pryč. Je jím WR Amari Cooper, který sice v posledních dvou sezónách nemá takovou formu, ale tento výběr z prvního kola draftu 2015, má na svém kontě dvě sezóny v řadě, kdy nachytal přes 1000y a skóroval 5 a více TD. Cooper tedy putuje do Cowboys, kteří stále hledají číslo jedna WR, a za něj naopak Raiders dostanou první kolo letošního draftu. Raiders tak už drží tři výběry v prvním kole letošního draftu a John Gruden bude moci kompletně obměnit svůj tým dle svého výběru.

V sedmém týdnu se přihodilo i několik zranění a zapsání hráčů na list dlouhodobě zraněných. RB Oaklandu Marshawn Lynch byl na tento seznam zapsán, když ho trápí zranění třísla a břišních svalů. V zápase s Browns si přetrhl vazy v koleni LB Alexander a sezóna pro něj skončila. Zranění se nevyhnulo ani Patriots, kterým se zranil RB Michel. Jeho zranění se ale nakonec neukázalo tak vážné a tento nováček by ještě měl stihnout nastoupit v letošním ročníku.

Hot&Cold:

HOT week 6: Texans – kteří vyhráli čtvrté utkání v řadě a posunuli se na první místo divize AFC South

COLD week 6: Blake Bortles – QB Jaguars byl v zápase s Texans posazen na lavičku náhradníků

Další výsledky:

Giants-Falcons 20:23, Broncos-Cardinals 45:10, Bills-Colts 5:37, Texans-Jaguars 20:7, Lions-Dolphins 32:21, Vikings-Jets 37:17, Panthers-Eagles 21:17, Browns-Buccaneers 23:26 po prodloužení, Rams-49ers 39:10, Bengals-Chiefs 10:44

Jan Štiegler