Shrnutí 12. týdne NFL

2018. 11. 27. 18:01    
Čas čtení: 2 minuta
NFL

27.11.2018 – Ve dvanáctém týdnu se mohli diváci radovat, protože pro ně díky Dni díkůvzdání byla připravena nálož hned tří čtvrtečních utkání. Zároveň se říká, že od tohoto týdne jde opravdu do tuhého a poznají se ty pravé silné týmy. Prostor pro chybu je velmi malý a každé zaváhání může znamenat konec snů o playoff.

Na Den díkůvzdání se ve Spojených státech vyznávají tři písmena – FFF, tedy Family-Food-Football neboli rodina, jídlo a fotbal. Pro fanouška v naších luzích a hájích to znamená jediné, nálož tří utkání ve čtvrteční předehrávce kola. Tradičně se tyto zápasy týkají týmu Detroit Lions a Dallas Cowboys, ale pouze kovbojové mohli být s výsledkem v letošním roce spokojeni. Cowboys v důležitém zápase o první místo v divizi porazili Redskins, a to díky galapředstavení WR Amariho Coopera, který získal vzduchem 180y a připsal si 2 TD. Jednalo se tak o nejlepší zápas Coopera po přestupu z Oaklandu a zároveň nejlepší zápas sezóny pro QB Prescotta, který si připsal téměř 300y a skóroval celkově tři TD. Redskins se s novým rozehrávačem Coltem McCoyem rvali srdnatě, ale na Cowboys to nestačilo a přišli tak o vedení v divizi., Redskins 23, Cowboys 31. Před tímto zápasem se odehrál zápas Bears s Lions a právě největší překvapení letošní sezóny Chicago Bears se museli obejít bez svého hlavního rozehrávače Trubiskyho, který díky zranění nemohl zasáhnout do této předehrávky. Naštěstí pro Bears obrana vedená Mackem hraje fantasticky, a i tentokrát dokázala udržet soupeřův útok pod kontrolou. Veterán Chase Daniels si připsal solidní výkon s 230y a 2 TD a udržel Bears na vítězné vlně. Bears 23, Lions 16. Poslední zápas Dne díkůvzdání dopadl podle předpokladů, když si Saints jasně poradili s Falcons 31:17 a potvrdili tak svůj status jednoho z nejlepších týmů současné NFL.

Pokud se říká, že od týdne na Den Díkuvzdání jde do tuhého, tak pro Green Bay Packers to platí dvojnásob. Tým vedený Aaronem Rodgersem měl v letošní sezóně na svém kontě několik smolných proher a v zápase s divizním rivalem Minnesotou Vikings už si nemohli dovolit zaváhat, jinak by jejich šance na postup do playoff klesla na 3%. Bohužel Packers v letošní sezóně ještě nevyhráli na půdě soupeře a na U.S.Bank Stadium v Minnesotě to nedokázali ani tentokrát. Vikings táhl svým výkonem QB Cousins, který naházel 342y a připsal si 3 TD a jasně zastínil QB hostí Aarona Rodgerse, ten se se svým týmem trochu trápil a připsal si už šestou prohru na půdě soupeře v letošní sezóně. Packers 17, Vikings 24.

Novinky, zajímavosti, zranění:

Bengals se budou muset obejít bez QB Andyho Daltona, který si poranil v zápase s Browns palec a bude svému týmu chybět do konce sezóny. Bengals tak po slibném startu hodně zpomalili a jejich sen o playoff se pomalu rozplývá.

Texans prodloužili svou vítěznou šnůru na 8 zápasů, když porazili v pondělní dohrávce Titans a patří k nejnebezpečnějším týmům v celé lize. Jejich start 0-3 je zapomenut a s Texans se musí počítat jako s týmem směřujícím za velkým úspěchem.

RB Jaguars Leonard Fournette byl NFL suspendován na jeden zápas za rvačku v zápase proti Bills. Jaguars navíc po tomto zápase posadili na lavičku QB Bortlese a propustili OC Hacketta, když tým nedokázal vyhrát v sedmém zápase v řadě. Velcí favorité konference AFC před touto sezónou se tak topí v herní a výsledkové krizi, a po jejich spanilé jízdě loňskou sezónou není ani památky.

PLAYOFF Picture:

AFC – 1.Chiefs (9-2), 2.Patriots (8-3) 3.Texans (8-3) 4.Steelers (7-3-1) 5.Chargers (8-3) 6.Ravens (6-5)

V závěsu – Colts (6-5), Dolphins (5-6), Broncos (5-6), Titans (5-6)

NFC – 1.Saints (10-1), 2.Rams (10-1) 3.Bears (8-3) 4.Cowboys (6-5) 5.Vikings (6-4-1) 6.Redskins (6-5)

V závěsu – Seahawks (6-5), Panthers (6-5), Eagles (5-6)

Jan Štiegler