Na házenkářském EURU dnes startují hlavní skupiny

2018. 12. 06. 15:01    
Čas čtení: 3 minuta

6.12. 2018 – Na házenkářském evropském šampionátu ve Francii včera skončily zápasy ve skupinách a už dnes dvěma duely pokračuje druhá fáze turnaje, do které postoupilo dvanáct nejlepších týmů ze základních skupin. České naděje na postup definitivně vzali za své po včerejší porážce s Německem 28:30, takže českou reprezentaci už na turnaji, bohužel, neuvidíme. Pojďme se ještě krátce ohlédnout za zápasy v základních skupinách, které přinesly řadu překvapivých výsledků a ukázaly hlavní favority turnaje.

Do první hlavní skupiny, která se bude hrát v Nantes se ze skupin A a B probojovaly celky Srbska, Dánska, Švédska, Ruska, Černé Hory a domácí Francie. Nejlepší výchozí pozici má Rusko, které si jako jediné ze všech týmů do této skupiny přeneslo dvě výhry. Rusky totiž v zahajovacím duelu celého mistrovství porazily jednoho ze spolufavoritů celého turnaje, domácí Francii a pak si poradily i s nevyzpytatelnou Černou Horou. Překvapivá porážka od Slovinska se Ruskám do hlavní skupiny nepromítne. Svěřenkyně Jevgenije Trefilova se na turnaji prezentují výbornou obranou a jestli se chytí jejich největší hvězda Anna Vyakchireva, která se zatím střelecky trápí, bude Rusko jedním z adeptů na medaily. Na cenný kov si na domácí půdě dělají zálusk také úřadující mistryně světa Francouzky. Úvodní zaváhání s Ruskem už, zdá se, hodily za hlavu a v dalších zápasech už jednoznačně zvítězily. Ze skupiny A postoupily týmy se shodnou bilancí výher a porážek. S postupem skandinávských celků se počítalo, ale postup a hlavně výkony Srbska jsou dalším z překvapení turnaje. Srbky měly, společně s Chorvatskem, před startem šampionátu nejhorší kurzy na zlato. Tým z Balkánského poloostrova táhne svými góly nejlepší střelkyně turnaje Katarina Krpež –Slezaková a Srbky těží také se souhry Andei Lekičové a Dragany Cvijičové, které spolu hrají na klubové úrovni za rumunskou CSM Bukurešť.

V druhé hlavní skupině hrané v Nancy na sebe narazí týmy ze základních skupin C a D. Skupinu C vyhráli Nizozemky, které také ve Francii potvrzují obrovský výkonnostní růst z posledních let, kdy se pravidelné umisťují na předních příčkách na významných mezinárodních akcích. Před dvěma lety ve Švédsku z toho bylo stříbro a i letos míří tým okolo Nycke Grootové a Lois Abbinghové hodně vysoko. Druhým neporaženým týmem turnaje jsou nečekaně Rumunky. Tým jehož výkon roste a padá s formou nejlepší házenkářky světa Cristiny Neaguové si poradil i s Norskem. S Neaguovou navíc střelecky drží krok Eliza Iulia Buceschiová. Při hře Rumunky dokáží dobře využít svoji výškovou převahu, což se ukázalo také v zápase s českým týmem. Pivotmanka Pinteaová s výškou 192 centimetrů se brání velmi obtížně a navíc je výborná i před vlastním brankovištěm. Jestliže Neaguové vydrží zdraví a forma, mohou i Rumunky atakovat postupové pozici. Zatím hodně za očekáváním zůstávají Norky. Tým, který z dosavadních dvanácti evropských šampionátů přivezl sedmkrát zlato, třikrát stříbro a jeden bronz byl také letos pasován na největšího favorita turnaje. Hned na úvod však přišlo zaváhání s Německem a po jasné výhře nad českým týmem Norky nestačily ani na Rumunsko. Norsko tak hlavní skupinu začíná s bilancí dvou porážek a ani tři výhry jim nemusí stačit k postupu do semifinále.

Na závěr se ještě zastavím u českého týmu, který odjížděl na mistrovství s cílem znovu postoupit ze základní skupiny. Na loňském mistrovství světa v Německu i na EURU 2016 ve Švédsku se to našim hráčkám povedlo. Tentokrát to nedopadlo. Už před turnajem se mluvilo o tom, že nejsnazší cesta do hlavní fáze by mohla vést přes omlazený tým Německa. Němky si hned v prvním zápase zvedly sebevědomí výhrou nad Norskem a v rozhodujícím zápase přehrály i českou reprezentaci, které ve Francii chyběly Michaela Hrbková a Petra Maňáková. Zápas s Německem se pro naše barvy vyvíjel příznivě, ale pak ho v náš neprospěch výrazně ovlivnilo zranění naší nejlepší hráčky Ivety Luzumové, která utkání dohrála se sebezapřením. Přestože jsme na turnaji nezískaly ani bod, tak tým rozhodně ukázal potenciál do budoucna. Trenér Jan Bašný pracoval s řadou mladých hráček, které by v budoucnu mohly převzít klíčové role v národním týmu po Ivetě Luzumové, Janě Knedlíkové a dalších. Cesta na světový šampionát do  Japonsku, povede přes zrádnou baráž. Věřme, že ji český tým zvládne a znovu se kvalifikuje na závěrečný turnaj.

Postupový klíč z hlavních skupin do bojů o medaile je stejný jako na letošním mistrovství Evropy mužů v Chorvatsku. První dva celky z obou skupin postoupí do semifinále a týmy na třetích místech si to rozdají o konečné páté místo.

Většinu zápasů v hlavních skupinách Vám opět nabídneme na SPORT TV. Začínáme už dnes zápasy Dánsko – Francie a Švédsko – Černá Hora.

Kompletní přehled zápasů:

Čtvrtek 6.12.18:00 Dánsko – Francie Sport 2 (živě)

Čtvrtek 6.12 21:00 Švédsko – Černá Hora Sport 2 (živě)

Pátek 7.12. 18:00 Španělsko – Německo Sport 2 (živě)

Pátek 7.12. 21:00 Maďarsko – Norsko Sport 2  (živě)

Sobota 8.12. 15:00 Švédsko – Francie Sport 1 (živě)

Sobota 8.12. 18:00 Srbsko – Rusko Sport 1 (živě)

Neděle 9.12. 15:00 Sport 1 Maďarsko – Německo (živě)

Neděle 9.12. 18:00 Sport 1 Nizozemsko – Rumunsko (živě)

Pondělí 10.12. 18:00 Dánsko – Rusko Sport 1 (živě)

Pondělí 10.12. 21:00 Srbsko – Černá Hora Sport 1 (živě)

Úterý 11.12. 22:15 Španělsko – Rumunsko Sport 1 (záznam)

Úterý 11.12. 0:15 Nizozemsko – Norsko Sport 1 (záznam)

Středa 12.12. 15:45 Španělsko – Norsko Sport 1 (živě)

Středa 12.12. 18:00 Maďarsko – Rumunsko Sport 1 (živě)

Středa 12.12. 21:00 Nizozemsko – Německo Sport 1 (živě)

Zdeněk Rom