Talent Cabral i nadále v neoblíbené roli žolíka

2018. 12. 09. 10:32    
Čas čtení: < 1 minuta

9. 12. 2018 – Běžela 69. minuta utkání Sportingu na hřišti Rio Ave. Hosté vedli 2:1, ale proti houževnatému soupeři se herně trápili. Do zápasu tak přišel tradiční náhradník Jovane Cabral. Tři minuty na to skóroval z hranice pokutového území neskutečně přesnou střelou a definitivně rozhodl o třech bodech. Základní sestavu mu to ovšem pravděpodobně ani pod novým koučem nepřinese.

A není to tím, že by Cabral nebyl kvalitním fotbalistou. Ofenzivní záložník z Kapverd totiž trpí „syndromem supernáhradníka“, což je jev, který v kariéře potkal mimo jiné třeba legendu Manchesteru United, Ole Gunnara Solskjæra. Stejně jako norský útočník má na zápas nejpozitivnější vliv, když se na hřiště dostane až v jeho průběhu.

Cabral nastoupil v aktuální sezóně do devíti zápasů, ale pouze třikrát v základní sestavě. Ani v jednom z těchto utkání neskóroval, ve všech třech případech byl střídán. Ve zbylých duelech po příchodu do hry předvedl diametrálně odlišné výkony. Byl živý, hladový a do utkání dokázal vnést novou dynamiku. Navíc dvakrát skóroval. Bohužel se mu to podařilo i ve zmiňovaném klání s Rio Ave, což byla ligová premiéra nového trenéra Sportingu, Marcela Keizera. Ten si tak rychle potvrdil, že Cabralova pozice na lavičce je nejefektivnější.

Ani znatelná frustrace talentovaného ofenzivního záložníka s tím v tuto chvíli pravděpodobně nic  neudělá. Na druhou stranu, ve 20 letech dokázal jednoznačně definovat svoje kvality a není vyloučeno, že v budoucnu se situace přecijen změní. Ať už ve Sportingu nebo jinde. Cabral ovšem bude muset zapracovat na koncentraci. Zápas má přeci jen 90 minut.

autor: Michal Micka