Zkomplikují Ukrajina a Srbsko úřadujícím šampiónům cestu na Euro?

2018. 12. 15. 07:56    
Čas čtení: 3 minuta

15. 12. 2018 – Portugalsko, Ukrajina a Srbsko. 3 zájemci o dvě místa. Na první pohled se ve skupině B o postup na mistrovství Evropy v roce 2020 oddělují 3 týmy, které by si to měly rozdat o postup a dva celky, které by se jim měly dívat na záda. Aneb pojďme se detailně podívat na další kvalifikační skupinu. Dnes si posvítíme na skupinu B.

Portugalci budou favority skupiny. Přestože občas vypadají, že to herně není úplně ono, uhrají si, co potřebují. Světový šampionát pro ně skončil zklamáním, když se s ním museli rozloučit už v osmifinále. V Lize národů však ve své skupině s Itálií a Polskem ani jednou neprohráli a zahrají si Final 4, které budou i hostit. Zřejmě i do něj, ale rozhodně do kvalifikace se nepochybně zapojí už i Ronaldo, který dostal pro Ligu národů volno. A Portugalci tak měli šanci vyzkoušet si, jaké to bude, až se CR7 s reprezentací rozloučí. Ostatně tento proces byl zahájen již po vítězném Euru, kde Portugalci měli ze všech celků nejstarší kádr. Gedson Fernandes, Bruma, André Silva, Bernardo Silva, Renato Sanches. To jsou jména, která dostávají více a více prostoru. Portugalci budou jednoznačně favority skupiny a měli by ji vyhrát. Euro by si neradi nechali ujít. Dost možná tam půjde i o tečku božského Cristiana, tou dobou 35letého, s reprezentační kariérou.

Ukrajinci hrají o třetí Euro v řadě. Na mistrovství světa v Rusku se těsně nedostali, když v rozhodujícím zápase v kvalifikaci doma padli s pozdějšími hrdiny šampionátu z Chorvatska. Do baráže šli místo nich Chorvaté, a další příběh již znáte. V Lize národů Ukrajinci ukázali svou sílu, když si postup do Ligy A zajistili už po třech zápasech, v nichž dali okusit svou sílu Čechům i Slovákům. Reprezentace je tvořena hráči dvou nejsilnějších ukrajinských klubů, Dynama Kyjev a Šachtaru, a je doplněná o pár krajánků – Konopljanka, Malinovskij, Zinčenko, Jarmolenko. V součtu je z toho tým, který má rád aktivní hru, je silný na míči a současně i technicky skvěle vybavený. Podle papírových předpokladů by si to Ukrajinci měli rozdat o postup se Srby. A osobně jim dávám více šancí.

Srbové si na rozdíl od Ukrajinců v Rusku v létě zahráli.  Ale moc radosti si domů nepřivezli. Ač měli rozehráno nadějně. Vyhráli první zápas nad Kostarikou a ve druhém vedli nad Švýcarskem. Avšak prohráli ho a stejně tak i ten poslední s Brazílií. Mundial by tak pro Srbsko takovým tradičním zrcadlem posledních let. Opět se o Orlech mluvilo jako o týmu, který nenaplnil potenciál. Dozadu to celkem jde – Kolarov, Ivanovič, Matič nebo Milivojevič jsou zárukou kvality, kterou umí opakovaně potvrdit. Ale útok, který obsahuje řadu zvučných nebo slibných jmen, často drhne. A to platilo i na šampionátu, kde byl efektivní jen Mitrovič. V Lize národů si Srbové v konkurenci Rumunska, Černé Hory a Litvy pohlídali postup do Ligy B bez jediné porážky. Směrem k postupu na Euro budou mít Orli rozhodně co říci. Ale jako v jiných případech, bude to u nich i tentokrát častěji o disciplíně a mentální i taktické připravenosti, než o čistém talentu.

Litva nikdy na Euru nehrála a nezahraje si ani za dva roky. Kruté, ale pravdivé. Litevci prožívají velký útlum. Po kvalifikaci o MS, kdy porazili jen Maltu, si náladu v Lize národů rozhodně nezlepšili. Prohráli všech šest zápasů a na své soky jasně nestačili. Tým kouče Jankauskase je už pár let stejný, ale neschopen konkurence. Gólman Šetkus, stoper Klimavičius, záložníci Slivka, Žulpa a ofenzivní hráči Novikovas, Černych a Šernas v rolích pilířů týmu sice už mají v reprezentaci leccos odkopáno, ale žádnou velkou kvalitu nenabízejí. Tým vyhrál z posledních 20 mezistátních zápasů jen 1 v Arménii, k tomu prohrál hned v 17 případech. Na postup to nebude určitě, na třetí místo taky ne. Spíše se budou muset Litevci bát, aby se nestali popelkou skupiny.

Na takovou roli jsou obvykle zvyklí hráči Lucemburska. Ale v posledních pár letech šli výkonnostně trochu nahoru. Remíza ve Francii, doma s Bulharskem, výhra nad Makedonií nebo Běloruskem. To je výběr z několika posledních překvapení, které Lucembursko svým sokům připravilo. Zlepšení potvrdilo to i v Lize národů, kde do poslední chvíli bojovali o postup. V týmu mají několik hráčů, kteří mají potenciál.  Ať už bratři Olivier a Vincent Thillové (21 a 18 let), obránci Carlson (20 let) nebo Martins (21 let), k tomu ostřílení záložník Mutch a zkušení útočníci Da Mota a Joachim, Na to, aby mohli Lucemburčané prohánět celky typu Portugalska to samozřejmě není, a samozřejmě jsou výkonnostně hodně daleko i za duem Ukrajina + Srbsko, ale zejména zápasy v domácím prostředí Lucemburska už dávno nejsou takové, kde se bere výhra jen za to, že na zápas dorazíte.

redakce/as/