Na házenkářském EURU nás čekají boje o medaile

2018. 12. 16. 10:38    
Čas čtení: 3 minuta

15.12.2018 – Na třináctém evropském šampionátu v házené žen zbývají odehrát poslední dva zápasy. Mistrem Evropy se stane tým, který ještě tento titul ve sbírce nemá. Zajímavé je, že závěrečný duel šampionátu obstarají týmy, které celý turnaj 29. listopadu zahajovaly. Rusko a Francie se nyní potkají v boji o zlato.

Ještě něž vypukne v pařížské AccorHotels areně bitva o zlato, tak si to o bronz rozdají Rumunsko a Nizozemí, které páteční semifinálové zápasy prohrály. Rumunky se proti ruským olympijským vítězkám z Ria musely obejít bez zraněné kapitánky Cristiny Neaguové, která si v posledním zápase hlavní skupiny proti Maďarkám poranila kolenní vazy a skončil pro ni předčasně nejen evropský šampionát, ale rovnou celá sezóna. Za těchto okolností byly Rusky pasovány do role favoritek, což také potvrdily vítězstvém 28:22. Rumunky dlouho s Ruskem držely krok a chtěly finále vybojovat pro zraněnou Neaguovou, ale absence druhé nejlepší střelkyně turnaje byla pochopitelně znát a Rusko po výborném vstupu do druhé půle už výhru nepustilo. Rumunky tak můžou už pouze vyrovnat své historicky nejlepší umístění, kterým je třetí místo z mistrovství Evropy v roce 2010. Nicméně v boji o bronz bude opět favoritem soupeř. Nizozemsko, stejně jako Rumunsko, vyhrálo svoji základní skupinu bez ztráty bodu. Ze šesti zápasů na EURU prohrály Nizozemky dva. Kromě semifinálového duelu s Francií nestačily v hlavní skupině na obhájkyně zlata z Norska. Nizozemsko udělalo v posledních letech obrovský výkonnostní pokrok a popáté v řadě se na vrcholné akci dostalo mezi poslední čtyři týmy(1xOH, 2xMS,2xME). Na zlato to nakonec ani letos neklapne, ale přesto tým ze země tulipánu udržel znovu vysoký standard posledních let. Navíc se musel vypořádat s absencí kvalitních pivotmanek a v hlavní skupině také se ztrátou kapitánky Nycke Grootové, která se zranila v úvodu zápasu s Rumunskem. Klíčová střední spojka už je fit a stejně jako proti Francii bude připravená také v souboji o třetí příčku. V hlavní skupině Nizozemsko připravilo Rumunkám první porážku na turnaji a po vyrovnaném prvním poločase zvítězilo 29:24. Nejlepší hráčkou zápasu byla brankářka „Oranjes“ Tess Westerová s úspěšností 42%. Naopak největší hvězda Rumunska, Cristina Neaguová proměnila pouze čtyři střelecké pokusy ze čtrnácti.

Stejně jako se na šampionátu už potkaly Rumunky a Nizozemky, tak si vzájemný souboj zopakují také Rusky a Francouzky. Právě tento zápas celý turnaj zahajoval. Vzhledem k tomu, jak se nakonec celý šampionát pro oba týmy vyvíjel, si můžeme být jisti, že tohle bude úplně jiný zápas. V prvním zápase byla favoritem domácí Francie, která byla od začátku, společně s Norskem, považována za hlavního adepta na zlato. Zápas byl od začátku hodně nervózní. Na obou stranách se kupily technické chyby a po deseti minutách byl stav 2:2. Zápas nakonec ovládly Rusky a  výhra nad úřadujícími mistryněmi světa jim  dodala velké sebevědomí, což pak zúročily v dalším průběhu turnaje. Zajímavé je, že Rusko prohrálo oba zápasy, kdy už nemuselo bodovat. Ve skupině podlehlo Slovinsku 27:29 a v hlavní skupině Švédsku 30:39. V obou případech už Rusko mělo jistotu prvního místa ve skupině. Porážky na Rusku nezanechaly žádné negativní následky a v dalších zápasech se vždy, když potřebovaly, vrátily na vítěznou vlnu. Faktorem X ve finále může být Anna Vyakhireva. Ruská pravá spojka začala šampionát nevalně. Proti Francii se vůbec neprosadila a v základní skupině zaznamenala pouze tři góly. V hlavní skupině už to však bylo úplně něco jiného. Dvacet gólů ve třech zápasech a ocenění pro nejlepší hráčku zápasu se Srbskem. Zatím nejlepší výkon hráčka ruského Rostova předvedla v semifinále, kdy byla nezastavitelná a za třináctigólové představení opět získala ocenění hráčka zápasu. Pro vývoj finálového zápasu bude důležité, jak si s ní francouzská obrana poradí. Francie může spoléhat zase na to, že všechny posty má kvalitně zdvojené. Tým Jevgenije Trefilova má kvalitu více zúženou do několika klíčových hráček. Francie už má dva tituly z mistrovství světa, ale na vrcholné evropské akci skončila nejlépe třetí – naposledy před dvěma lety ve Švédsku. Rusko vyhrálo OH hry v Riu a hned čtyřikrát ovládlo šampionát světový. Na Evropě bylo Rusko druhé v roce 2006 ve Švédsku a k tomu má ještě dva bronzy.

Kdo získá svůj premiérový evropský titul se dozvíme už v neděli. Finále má výhoz v 17:30

Program zápasů o medaile:

O 3. místo

Neděle 16.12. 14:00 Rumunsko – Nizozemsko Sport 1  (živě)

Finále

Neděle 16.12. 17:30 Rusko – Francie Sport 1  (živě)

Zdeněk Rom